• Αρχική
  • Άρθρα
  • Μετοχή επενδυτικής εταιρείας καταγράφει μυστηριώδες ράλι 2.572% που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι αναλυτές

Μετοχή επενδυτικής εταιρείας καταγράφει μυστηριώδες ράλι 2.572% που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι αναλυτές

Μια επενδυτική εταιρεία του Αμπου Ντάμπι είδε τη μετοχή της να εκτοξεύεται χωρίς ιδιαίτερους όγκους συναλλαγών και την κεφαλαιοποίησή της στα 14 δισ. δολάρια. Οι επενδυτικές κινήσεις που πραγματοποίησε και οι απορίες.

Επενδυτική εταιρεία, με έδρα το Αμπού Ντάμπι, έχει αφήσει έκπληκτους traders και επενδυτές, μετά το άλμα ύψους 2.572% της μετοχής της, τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η International Holdings Co. (IHC) που είχε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της το 2019 από ιχθυοκαλλιέργειες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει φτάσει να έχει χρηματιστηριακή αξία 14 δισ. δολαρίων, καταγράφοντας άνοδο από τα 139 εκατ. έναν χρόνο πριν.

Το ράλι των μετοχών της δεν έχει επηρεαστεί από την κατάρρευση των μετοχών παγκοσμίως λόγω πανδημίας κορωνοϊού ή από την κατρακύλα των τιμών πετρελαίου. Οι μετοχές της ενισχύθηκαν 313% το 2020.

Το ασταμάτημο άλμα έκανε την μετοχή να έχει την καλύτερη επίδοση παγκοσμίως, τους τελευταίους 12 μήνες μεταξύ εταιρειών που έχουν αξία 1 δισ. ή και περισσότερο, ενώ η IHC είναι πλέον ο πέμπτος μεγαλύτερος εισηγμένος όμιλος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με βάση την κεφαλαιοποίηση, μετά τις Emirates Telecon Group, First Abu Dhabi Bank, Emirates NBD και DP World.

H πορεία των μετοχών της δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί: Στα τέλη της περασμένης χρονιάς, η εταιρεία είχε συνολικά περιουσιακά στοιχεία περίπου 1,1 δισ. δολαρίων, με καθαρά κέρδη για τη χρονιά ύψους 138 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με τα ετήσια αποτελέσματα. Βρίσκεται εν μέσω μεγάλων εξαγορών, από τα τέλη του 2019, αν και καμία από αυτές δεν κόστισε πολύ. H PAL Cooling είναι μεταξύ των μεγαλύτερων εξαγορών της, αφότου η IHC προχώρησε στην έκδοση νέων μετοχών αξίας 357 εκατ. δολαρίων ώστε να πληρώσει για την εταιρεία.

Παρά την απότομη άνοδο των μετοχών της την τελευταία χρονιά, ο όγκος συναλλαγών ήταν εξαιρετικά χαμηλός. Τους τελευταίους 12 μήνες, υπήρχαν 9.585 διαφορετικές συναλλαγές για τη μετοχή, κατά μέσο όρο 30,9 την ημέρα.

Στις 13 Απριλίου, την ημέρα με τον υψηλότερο όγκο μετοχών φέτος, 12 διαφορετικά πακέτα συναλλαγών διευθετήθηκαν στα 17,24 ντιρχάμ ($4,69), σημειώνοντας άνοδο 15% από το προηγούμενο κλείσιμο. Μία μέρα μετά, δύο μεγάλα πακέτα συναλλαγών έκλεισαν με τιμές 18,22 ντιρχάμ και 18,32 ντιρχάμ, αντίστοιχα, και η μετοχή ολοκλήρωσε συνεδρίαση κατά 13% υψηλότερα. Μόνο σε αυτές τις δύο συνεδριάσεις, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,2 δισ. δολάρια.

O δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της IHC είναι ο Royal Group for Corporate Management, με επικεφαλής τον Σεΐχη Tahnoon Bin Zayed Al Nayhan, μέλος της βασιλικής οικογένειας του Αμπού Ντάμπι, που έγινε πρόεδρος της IHC τον Απρίλιο. Ο μεγαλύτερος μέτοχος, η Pal Group of Companies, είναι θυγατρική του Royal Group που έλαβε μετοχές στην εταιρεία, ως πληρωμή για την πώληση της PAL Cooling πέρυσι. Μαζί, οι δύο μέτοχοι κατέχουν πάνω από το 80% του εισηγμένου ομίλου.


euro2day.gr/photo pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •