• Αρχική
  • Άρθρα
  • Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας η μετανάστευση από χώρες της ΕΕ, στο υψηλότερο αυτή από χώρες εκτός ΕΕ

Βρετανία: Στο χαμηλότερο επίπεδο της δεκαετίας η μετανάστευση από χώρες της ΕΕ, στο υψηλότερο αυτή από χώρες εκτός ΕΕ

Η καθαρή μετανάστευση από τις χώρες της ΕΕ έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009,

καθώς οι πολίτες από την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη φεύγουν από την Βρετανία ενόψει του Brexit. Αντίθετα, η καθαρή μετανάστευση από τις χώρες εκτός της ΕΕ, για το ίδιο χρονικό διάστημα, αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 χρόνων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Συνολικά, το ισοζύγιο των μετακινήσεων δείχνει ότι έφτασαν περίπου 283.000 περισσότεροι πολίτες – που σκοπεύουν να μείνουν στην Βρετανία για μεγάλο χρονικό διάστημα – απ’ όσους έφυγαν

τον τελευταίο χρόνο (μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018) στη Βρετανία.

Η διευθύντρια του κέντρου διεθνούς μετανάστευσης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Τζέι Λίντοπ παρατήρησε, σχετικά με την πτώση της μετανάστευσης από την ΕΕ, ότι οι πολίτες από τις χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, όπως για παράδειγμα η Πολωνία, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά να έρθουν.

Σε ό,τι αφορά τους Βρετανούς πολίτες, τα στοιχεία δείχνουν ότι 121.000 εγκατέλειψαν το Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία χρονιά, συγκριτικά με τους μόλις 85.000 που επέστρεψαν, δημιουργώντας ένα έλλειμμα 35.000 ατόμων. Η μετανάστευση από τις χώρες της ΕΕ δημιουργεί ένα πλεόνασμα 57.000 ανθρώπων, εφόσον 145.000 Ευρωπαίοι πολίτες έφυγαν από τη Βρετανία και 202.000 έφτασαν. Από αυτούς που αποχώρησαν, το μεγαλύτερο ποσοστό προέρχεται από την Πολωνία, Σλοβακία, Λιθουανία και Ουγγαρία (συνολικά 53.000). Η καθαρή μετανάστευση από χώρες εκτός ΕΕ φτάνει τις 261.000.

Συνολικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία, υπήρξε μικρότερη προσέλευση ανθρώπων για εργασία και υψηλότερη για σπουδές, ενώ το ποσοστό των φοιτητών εκτός της ΕΕ έφτασε το υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε κυρίως εξαιτίας της μείωσης του αριθμού των ευρωπαίων πολιτών που έρχονται με συγκεκριμένη εργασία, αλλά και αυτών που έρχονται για να αναζητήσουν εργασία.

photo:pexels

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.