• Αρχική
  • Άρθρα
  • Το ρεκόρ στις αφίξεις μεταναστών στη Μάγχη προκάλεσε ένταση ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία

Το ρεκόρ στις αφίξεις μεταναστών στη Μάγχη προκάλεσε ένταση ανάμεσα σε Βρετανία και Γαλλία

Ένα βήμα πριν το διπλωματικό επεισόδιο βρίσκονται Βρετανία και Γαλλία

μετά τις καταγγελίες ότι γαλλικό πολεμικό πλοίο συνόδευσε ομάδα 13 μεταναστών που επέβαιναν σε πλοιάριο στα βρετανικά νερά.

Εκατοντάδες μετανάστες αναμένεται και σήμερα να διασχίσουν τη Μάγχη, μετά τον αριθμό ρεκόρ των 430 αφίξεων χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δημοσιογράφος του Good Morning Britain ανέφερε ότι η λέμβος, που έχει χωρητικότητα μόλις έξι επιβατών, συνοδευόταν από ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο στα σύνορα, πριν φύγει, προφανώς θεωρώντας ότι οι δημοσιογράφοι θα συνόδευαν τους μετανάστες πίσω στη Βρετανία. Η δημοσιογράφος ανέφερε ότι ειδοποίησε τη συνοριακή δύναμη για το πλοιάριο. Ωστόσο, συμφώνησε να παρατηρεί τους μετανάστες, καθώς οι συνοριοφύλακες είχαν να διαχειριστούν τεράστιο όγκο μεταναστευτικών ροών. Περίπου 20 λεπτά αργότερα, ένα τζετ σκι της συνοριακής δύναμης πήγε στο σημείο και συνόδευσε τη λέμβο στην αγγλική ακτογραμμή.

«Οι άνθρωποι θα πρέπει να ζητούν άσυλο στην πρώτη ασφαλή χώρα που φτάνουν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους με αυτό τον επικίνδυνο διάπλου», τόνισε το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι μεταναστευτικές ροές γίνονται σε μία περίοδο που η Βουλή των Κοινοτήτων εξετάζει ένα νομοσχέδιο που αυστηροποιεί το σύστημα παροχής ασύλου, ενώ οι συνοριοφύλακες αποκτούν περισσότερες εξουσίες. Ο αριθμός των ατόμων που διασχίζουν με μικρά σκάφη τη θάλασσα αυξάνεται. Παράλληλα, μειώνονται όσοι προσπαθούν να φτάσουν στη Βρετανία με φορτηγά ή τρένα εμπορευματοκιβωτίων μέσω της σήραγγας της Μάγχης, μετά από τα περιστατικά θανάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των Σωματείων καταγγέλλουν στην Daily Mail ότι το προσωπικό της συνοριοφυλακής εργάζεται με εξοντωτικά ωράρια σε μη κατάλληλες συνθήκες.