«Όχι» και από τη Λιβύη στην δημιουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στο έδαφός της

Αδιέξοδο στην Ε.Ε.

«Όχι» στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγκαταστήσει κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Λιβύη αποφάσισε η κυβέρνηση της Τρίπολης, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόφασή της δεν θα επηρεαστεί από τα οικονομικά κίνητρα των Βρυξελλών.

Η επίσημη απόρριψη έγινε δια στόματος του πρωθυπουργού της Λιβύης, Φαγιέζ αλ-Σαράζ και θεωρείται πλήγμα ιδιαίτερα για την Ιταλία, που θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στο λιβυκό καθεστώς.

Τον Ιούνιο, η Ιταλία, μετά και την αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα, πρότεινε τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης μεταναστών από την Αφρική, θεωρώντας ότι η πρόταση θα μπορούσα να λειτουργήσει ενωτικά στη διχασμένη ως προς το μεταναστευτικό Ευρώπη.

«Δεν θα φιλοξενήσουμε παράνομους μετανάστες που δεν θέλει η Ευρώπη»

Μιλώντας στη γερμανική Bild, ο πρωθυπουργός της Λιβύης δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με την Ευρώπη που θέλει να φιλοξενήσουμε παράνομους μετανάστες που η ίδια δεν θέλει να δεχθεί».

Επίσης, ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες ότι άνδρες του λιμενικού πυροβόλησαν ακτιβιστές που προσπαθούσαν να διασώσουν μετανάστες.

«Σώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους από την ακτή της Λιβύης καθημερινά – τα πλοία μας είναι συνεχώς σε κίνηση» είπε, προσθέτοντας ότι η Λιβύη έχει καταυλισμούς, που όμως δεν λειτουργούν ως ευρωπαϊκά hotspots που θα εξετάζουν τις αιτήσεις ασύλου.

Τη Δευτέρα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συμφώνησαν να εκπαιδεύσουν την ακτοφυλακή της Λιβύης, παρέχοντας τεχνογνωσία.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu