• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πως θα σας φαινόταν μία νέα προσφυγική κρίση από την…Ινδία; Ποιος ηγέτης προειδοποιεί για νέα κύματα μουσουλμάνων προσφύγων

Πως θα σας φαινόταν μία νέα προσφυγική κρίση από την…Ινδία; Ποιος ηγέτης προειδοποιεί για νέα κύματα μουσουλμάνων προσφύγων

Σκόπιμη κινδυνολογία ή αληθινή απειλή;

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Χαν δήλωσε σήμερα πως εκατομμύρια μουσουλμάνοι μπορεί να φύγουν από την Ινδία λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και του νέου νόμου της Ινδίας για την απόκτηση ιθαγένειας, δημιουργώντας «μια προσφυγική κρίση που θα μπορούσε να προκαλέσει και άλλες κρίσεις».

Η απόφαση του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι τον Αύγουστο να ανακαλέσει το αυτόνομο καθεστώς του Κασμίρ και να ενισχύσει τον έλεγχο του Νέου Δελχί σε αυτή την περιοχή, την οποία διεκδικεί και το Πακιστάν, έχει προκαλέσει οργή την ώρα που εδώ και τρεις δεκαετίες σοβεί μια ένοπλη εξέγερση.

Η περιοχή του Κασμίρ αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο τριβής μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Και οι δύο χώρες κυβερνούν μέρη του Κασμίρ και το διεκδικούν ολόκληρο και έχουν αντιπαρατεθεί δύο φορές πολεμικά μετά το 1947 εξαιτίας της διαφιλονικούμενης περιοχής.

Ο νέος νόμος στην Ινδία διευκολύνει την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας για τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές ή το Πακιστάν, υπό τον όρο ότι δεν θα είναι μουσουλμάνοι. Αφορά μέλη θρησκευτικών μειονοτήτων, όπως ινδουιστές και σιχ.

Απευθυνόμενος στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες που διεξάγεται στη Γενεύη, ο Χαν είπε:

«Ανησυχούμε ότι όχι μόνο μπορεί να υπάρξει μια προσφυγική κρίση, ανησυχούμε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα».

«Η χώρα μας δεν θα είναι σε θέση να δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες», πρόσθεσε, καλώντας τη διεθνή κοινότητα «να παρέμβει τώρα».

(φωτο:eurokinissi)