Πάνω από 500.000 Αφγανοί εγκατέλειψαν το Πακιστάν μετά το τελεσίγραφο του Ισλαμαμπάντ

Περισσότεροι από 500.000 Αφγανοί έχουν εγκαταλείψει τους τελευταίους τέσσερις μήνες το Πακιστάν,

έπειτα από το τελεσίγραφο των πακιστανικών αρχών για την 1η Νοεμβρίου για τον επαναπατρισμό των Αφγανών που βρίσκονται στο Πακιστάν χωρίς άδεια παραμονής, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Περί τους 500.200 Αφγανοί επέστρεψαν στην χώρα τους μεταξύ της 15ης Σεπτεμβρίου και της 13ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

Το τελεσίγραφο του Ισλαμαμπάντ αφορούσε 1,7 εκατομμύριο Αφγανούς χωρίς άδεια παραμονής στο Πακιστάν.

Οι περισσότεροι από τους Αφγανούς διέσχισαν τα σύνορα ανάμεσα στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν πριν από την 1η Νοεμβρίου φοβούμενοι ότι θα συλληφθούν από τις πακιστανικές αρχές.

Ο ΔΟΜ διαπιστώνει ότι ο αριθμός των Αφγανών που διασχίζουν τα σύνορα μειώνεται. Ανάμεσα στην 1η και την 13η Ιανουαρίου, 10.000 Αφγανοί επέστρεψαν στην χώρα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού.

Ορισμένοι από τους Αφγανούς που αναγκάσθηκαν να επιστρέψουν έχουν ζήσει επί δεκαετίες, σχεδόν ολόκληρη την ζωή τους, στο Πακιστάν

Εκατομμύρια Αφγανοί βρήκαν καταφύγιο στο Πακιστάν τις τελευταίες δεκαετίες για να γλιτώσουν τον πόλεμο.

Ανάμεσά τους, περί τις 600.000 εγκατέλειψαν την χώρα τους μετά την επιστροφή των ταλιμπάν στην εξουσία στην Καμπούλ, τον Αύγουστο 2021.

Με τον επαναπατρισμό τους, οι Αφγανοί, στις περισσότερες περιπτώσεις πολύ φτωχοί, λαμβάνουν ισχνή βοήθεια από την κυβέρνηση της Καμπούλ και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ.

Ομως, πρέπει να ξεκινήσουν την ζωή τους από το μηδέν σε μία χώρα με την οικονομία της σε δεινή θέση, με μεγάλο ποσοστό ανεργίας και αντιμέτωπη με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση που ο χειμώνας αναμένεται να επιδεινώσει.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί