Πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες εγκατέλειψαν από το 2015 την κομμουνιστική Βενεζουέλα

Δραματικά είναι τα στοιχεία που αποτυπώνουν τη μαζική έξοδο των πολιτών της Βενεζουέλας, λόγω της τεράστιας και διαρκώς επιδεινούμενης πολιτικής και οικονομικής κρίσης.

 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από το 2015 έχουν φύγει τουλάχιστον 3 εκατομμύρια πολίτες, που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα τους λόγω της έκρηξης της βίας, του υπερπληθωρισμού, καθώς και των ελλείψεων στα φάρμακα. Ένας στους 12 πολίτες δηλαδή, επιλέγει να εγκαταλείψει τη χώρα, όπου ο πληθωρισμός ανέρχεται στο 1.000.000%.

Τον Σεπτέμβριο, 2,6 εκατομμύρια είχαν φύγει για γειτονικές χώρες. Οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών δίνουν μάχη για να εγκαταλείψουν τις ανθρωπιστικές και πολιτικές επιπτώσεις μιας από τις μεγαλύτερες περιπτώσεις μαζικής μετανάστευσης στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος του ΟΗΕ ανέφερε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους έξι μήνες.

Περίπου 1 εκατομμύριο πολίτες της Βενεζουέλας έχουν βρει καταφύγιο στην Κολομβία. Κάθε μέρα φτάνουν στα σύνορα 3.000 νέοι μετανάστες και η κυβέρνηση της Μπογκοτά εκτιμά ότι μέχρι το 2021 μπορεί να φτάσουν 4 εκατομμύρια μετανάστες, κάτι που θα κοστίσει περίπου 9 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η έξοδος γίνεται και σε άλλες γειτονικές χώρες. Αξιωματούχοι των χωρών αυτών θα συναντηθούν στον Ισημερινό το διήμερο 22-23 Νοεμβρίου για να συντονίσουν τις ανθρωπιστικές προσπάθειες.

(protothema)

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...