Όλοι οι «παράνομοι μετανάστες» της Ευρώπης στην Ελλάδα; Αναμένεται τοποθέτηση από τον πρωθυπουργό

Ήταν λίγο μετά τις 5.30 τα ξημερώματα όταν βγήκε ...«λευκός καπνός» για το μεταναστευτικό

με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπέτελ να ανακοινώνουν με αναρτήσεις τους στο Twitter ότι υπήρξε συμφωνία για το κείμενο συμπερασμάτων συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού.

Υπήρχαν δύο ομάδες κρατών μελών με διαφορετικές ερμηνείες για το πως θα πρέπει να είναι οι λύσεις για το μεταναστευτικό.

Από τη μια πλευρά η Μέρκελ μαζί με μια ομάδα προθύμων για Ευρωπαϊκή λύση στο μεταναστευτικό επιδεικνύοντας… αλληλεγγύη (ανάμεσα τους Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία) και από την άλλη κράτη μέλη που είναι εναντίον Ευρωπαϊκών λύσεων (με παρέμβαση Εθνικής Δεξιάς, η οποία τάσσεται κατά των σχεδίων της διεθνιστικής Νέας Τάξης) όπως Αυστρία και τα κράτη του Βίζενγκραντ.

Η Ιταλία από τη πλευρά της αμφιταλαντευόταν μεταξύ των δύο ομάδων, όντας αρχικά σε ανοιχτή ρήξη με την Γερμανία, ενω τελικά κατέβασε τους τόνους και τάχθηκε υπέρ ενός συμβιβασμού.

Η Μέρκελ είχε από νωρίς προχωρήσει σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός συνασπισμού κρατών που δέχονταν να συνεχιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο επιστροφής μεταναστών στις χώρες πρώτης εισόδου (Ελλάδα – Ιταλία) προσφέροντας ανταλλάγματα.

Χθες υπήρξαν δημοσιεύματα για συμφωνία Τσίπρα-Μέρκελ σχετικά με επιστροφή όσων «μεταναστών» δεν πάρουν άσυλο στην Ελλάδα.

Τι θα συμβεί ΛΟΙΠΟΝ με την Ελλάδα;

Η συμφωνία κινείται στα γνωστά πλαίσια: ακόμα περισσότερα χρήματα στην Τουρκία και επιπλέον κονδύλια σε χώρες της Αφρικής, όπως το Μαρόκο, για να βάλουν δήθεν φρένο στις ροές, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην Ιταλία, όχι όμως και στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση και απειλές από την Τουρκία ότι θα την γεμίσει μουσουλμάνους παράνομους μετανάστες: «Η ΕΕ θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ιταλίας και άλλων χωρών-μελών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε αυτό το θέμα» αναφέρει το κείμενο.

Προφανώς η Ελλάδα βρίσκεται στην δεύτερη κατηγορία. Για την Ιταλία είναι σημαντικό ότι πέτυχε σαφή αναφορά στην περίπτωσή της.

Στο κείμενο αναφέρεται επίσης ότι η ΕΕ θα εξετάσει (σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης) το θέμα της δημιουργίας κέντρων υποδοχής-καταγραφής «μεταναστών», τα οποία ο ΟΗΕ δήλωσε πριν από λίγο πως επιθυμεί να βρίσκονται εντός Ευρώπης.

Όσοι δικαιούνται άσυλο θα διαμοιράζονται στην ΕΕ, όμως το κοινό ανακοινωθέν διευκρινίζει ότι και αυτό θα γίνεται εθελοντικά, που σημαίνει ότι χώρες όπως η Ουγγαρία δεν έχουν υποχρέωση να δεχτούν «πρόσφυγες και μετανάστες».

Ο Ισπανός Πέδρο Σάντσεθ στην παρθενική του Σύνοδο ως πρωθυπουργός κράτησε συμφιλιωτικούς τόνους, αλλά τα ισπανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Μαδρίτη δεν φτιάξει τέτοια κέντρα υποδοχής στο έδαφός της.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Κόντε, δεν απάντησε άμεσα. «Πρέπει να το συζητήσουμε στη Ρώμη» είπε, αν και είναι γνωστό ότι δύσκολα θα δεχθεί ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, κάτι τέτοιο.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας -εν αναμονή και των δηλώσεων Τσίπρα για το κατά πόσο υπήρξε συμφωνία με την Γερμανία για επιστροφή όσων «μεταναστών» δεν παίρνουν άσυλο στην Ελλάδα- από την πλευρά της, έχει δηλώσει έτοιμη να στηρίξει την αλληλεγγύη στους «μετανάστες και πρόσφυγες».

Στο ανακοινωθέν δεν γίνεται αναφορά στις διμερείς συμφωνίες, όμως οι «28» συμφώνησαν ότι οι «δευτερογενείς» μετακινήσεις μεταναστών από τις χώρες-υποδοχής προς άλλα κράτη-μέλη μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τα κεκτημένα της Ζώνης Σένγκεν.

Τι ισχύει λοιπόν; Η Ελλάδα θα παραμένει χώρα εισόδου και παραμονής παράνομων μεταναστών, καθώς πλέον δεν έρχονται πρόσφυγες, οι οποίοι θα μένουν εδώ και θα μας επιστρέφουν όσους παράνομους δεν δέχονται οι άλλες χώρες, βάσει συμφωνίας Τσίπρα-Μέρκελ, που επικαλούνται μέσα ενημέρωσης;

Αναμένουμε απάντηση από τον πρωθυπουργό.

 

 

 

  • 109
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...