Ομοσπονδιακή δικαστής στη Βοστόνη εμπόδισε χθες Δευτέρα την κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει το νομικό καθεστώς 532.000 μεταναστών από την Κούβα, την Αϊτή, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα και την Κούβα.
Η απόφαση της δικαστού Ίντιρα Ταλουάνι είναι η πιο πρόσφατη μιας σειράς δικαστικών αποφάσεων που αντιβαίνουν στην πρόθεση του Τραμπ να προχωρήσει σε μαζικές απελάσεις κυρίως Λατινοαμερικάνων.
Η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου ανακοίνωσε στα τέλη Μαρτίου ότι ακυρώνει ένα ειδικό πρόγραμμα που θεσπίστηκε το 2023 από την προηγούμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, το οποίο επέτρεπε σε μετανάστες από την Κούβα, την Αϊτή, τη Νικαράγουα και τη Βενεζουέλα να διαμείνουν στις ΗΠΑ για δύο χρόνια λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες τους.
Το καθεστώς αυτό επέτρεψε σε περίπου 532.000 μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ.
Η δικαστής Ταλουάνι ζήτησε να ανασταλεί εκτάκτως η κατάργηση του προγράμματος αυτού. Παράλληλα εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ενήργησε με βάση μια λανθασμένη ερμηνεία του νόμου, καθώς η διαδικασία εσπευσμένης απέλασης εφαρμόζεται για όσους εισέρχονται παράνομα στις ΗΠΑ, αλλά όχι σε όσους διαμένουν στη χώρα νόμιμα με βάση κυβερνητικά προγράμματα.
Αν η δικαστής δεν είχε αναστείλει την κατάργηση του προγράμματος, οι μετανάστες που αφορά θα έπρεπε να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ ως τις 24 Απριλίου, δηλαδή 30 ημέρες μετά την έκδοση του διατάγματος του Τραμπ.
ΑΠΕΜΠΕ – EPA-EPA FILE photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας λόγω συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ
- Κληρώθηκαν τα νέα μέλη του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου και Εκλογοδικείου για το 2026-2027
- Τυχαίο και αυτό; Συνεχείς οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τους αγρότες στην Ευρώπη
- Άφωνοι οι παλαιοντολόγοι στην Ιταλία: Βρήκαν χιλιάδες αποτυπώματα δεινοσαύρων σε βράχους των Άλπεων
- Επιστολές για αιχμαλώτους πολέμου αντάλλαξαν η ρωσική και η ουκρανική πλευρά
- Απίστευτες εικόνες με μαλλιοτραβήγματα βουλευτών στο Μεξικό, vid
- Η Ουγγαρία υπέγραψε συμβόλαιο με τις ΗΠΑ για παράδοση 400 εκ. κυβικών μέτρων LNG ετησίως
- Μόσχα: Μυστηριώδης θάνατος αντιπροσώπου σερβικής εταιρίας εμπορίας όπλων
- Αυστριακή ORF για Eurovision: “Δε θα ‘πνίξουμε’ τυχόν αποδοκιμασίες στο ισραηλινό τραγούδι”
- Ακούστηκε στη Βουλή: «Ζούμε στην εποχή των τεράτων – Είναι ο πρώτος πολεμικός προϋπολογισμός»
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ
Κάθε μέρα μαζί
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
ΑΓΡΟΤΕΣ
ΜΕΤΡΟ
ΔΗΜΟΣΙΟ









