Νέο καραβάνι με μετανάστες φεύγει από την Ονδούρα για τις ΗΠΑ.”Δεν θα τους αφήσουμε να περάσουν” λέει το Μεξικό

Περίπου 1.000 μετανάστες έφυγαν σήμερα από την Ονδούρα για τις ΗΠΑ, αψηφώντας τα αυστηρότερα αντιμεταναστευτικά μέτρα στην περιοχή, μεταδίδουν τοπικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ οι μετανάστες συγκεντρώθηκαν στο Σαν Πέδρο Σούλα, σε απόσταση 270 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Τεγκουσικάλπα, σύμφωνα με την εφημερίδα La Prensa. Πολλοί εξ αυτών κινούνται πεζή.

Οι μετανάστες σχεδιάζουν να διασχίσουν τη Γουατεμάλα και το Μεξικό έως τα αμερικανικά σύνορα, ακολουθώντας τα βήματα ενός άλλου καραβανιού που έφυγε επίσης από το Σαν Πέδρο Σούλα το 2018.

Έκτοτε, ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν υπογράψει συμφωνίες με το Μεξικό και τη Γουατεμάλα για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών από την Κεντρική Αμερική.

Το Μεξικό έχει αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς για να αποτρέψει τους μετανάστες να φθάσουν στα αμερικανικά σύνορα. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, στέλνουν πίσω στο Μεξικό τους μετανάστες εν αναμονή της εξέτασης των αιτημάτων τους για χορήγηση ασύλου.

Συμφωνία υπογράφηκε και με τη Γουατεμάλα βάσει της οποίας η χώρα αυτή φιλοξενεί μετανάστες από την Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρτσέλο Έμπραρντ είπε στην κυβέρνηση της Γουατεμάλας ότι το καραβάνι των μεταναστών που κατευθύνεται στις ΗΠΑ από την Ονδούρα δεν θα επιτραπεί να εισέλθει στο Μεξικό, έγινε γνωστό από τον νέο πρόεδρο της Γουατεμάλας Αλεχάντρο Τζιαματέι.

«Σήμερα, σε συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών Μαρτσέλο Έμπραρντ ερωτηθήκαμε για το καραβάνι», είπε ο πρόεδρος μετά τη συνάντηση με τον Μεξικανό υπουργό Εξωτερικών.

«Η μεξικανική κυβέρνηση μας είπε ότι δεν θα το αφήσουν να περάσει… ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να το σταματήσουν», συμπλήρωσε.

photo pexels

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί