Μεξικό: Ο πρόεδρος προσφέρει δουλειές στα μέλη του καραβανιού που ελπίζει από την Ονδούρα να φθάσει στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ προσέφερε χθες δουλειές στους χιλιάδες μετανάστες από την κεντρική Αμερική που αναχώρησαν από την Ονδούρα με την ελπίδα να φθάσουν στις ΗΠΑ δύο ημέρες νωρίτερα.

Περίπου 3.000 μετανάστες, στην πλειονότητά τους πολίτες της Ονδούρας, κινούνται προς το Μεξικό με σκοπό να φθάσουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ, θύμισε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του Τύπου.

Όμως «υπάρχουν επιλογές», ανέφερε ο αρχηγός του κράτους. «Έχουμε 4.000 θέσεις εργασίας στα νότια σύνορά μας» που μπορούσαν να καλύψουν οι άνθρωποι αυτοί, εξήγησε.

Περίπου 1.000 άνθρωποι έφυγαν, με τα πόδια και με φορτηγά, από τη βόρεια πόλη Σαν Πέδρο Σούλα την Τετάρτη και εκατοντάδες άλλοι ενώθηκαν μαζί τους καθ’ οδόν.

Η μεξικανική κυβέρνηση έχει αναγγείλει πως θα επιτρέψει την είσοδο μόνο στους μετανάστες που έχουν μαζί τους έγκυρα ταξιδιωτικά έγγραφα ή θέλουν να ζητήσουν άσυλο στο Μεξικό. Έχει καταστήσει παράλληλα σαφές ότι δεν θα τους επιτρέψει να κινηθούν προς τα σύνορα με τις ΗΠΑ, καθώς οι δύο χώρες έχουν συνάψει συμφωνία για να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές.

Περίπου χίλιοι από τους συμμετέχοντες στο καραβάνι πέρασαν μια νύχτα σε πανδοχείο της καθολικής εκκλησίας για μετανάστες στην Πόλη της Γουατεμάλας και συνέχισαν το ταξίδι τους, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γερμανικό Πρακτορείο εργαζόμενος σε αυτό.

Εκατοντάδες μέλη του καραβανιού προσπάθησαν να περάσουν διά της βίας προχθές Πέμπτη τα σύνορα της Γουατεμάλας με το Μεξικό στο Άγουα Καλιέντε, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Chapin TV. Πολλοί τέθηκαν υπό κράτηση και επαναπροωθήθηκαν στην Ονδούρα.

Για να φθάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ, το καραβάνι θα χρειαστεί να διανύσει από 2.000 ως 4.000 χιλιόμετρα, ανάλογα με τη συνοριακή διάβαση που θα περάσει.

Η κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ υπέγραψε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ζήτημα με αυτήν του Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο, υπό ασφυκτική πίεση, καθώς ο ένοικος του Λευκού Οίκου απειλούσε να επιβάλλει δασμούς σε όλα τα αγαθά που εισάγονται στη χώρα του από το Μεξικό. Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η μεξικανική κυβέρνηση ανάπτυξε δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικούς και αστυνομικούς στα σύνορα με τις ΗΠΑ και με τη Γουατεμάλα για να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές.

Ο αριθμός των συνόρων που έφθασαν στα σύνορα Μεξικού-ΗΠΑ μειώθηκε από τους 114.000 σε 42.000 τον Νοέμβριο.

Έκτοτε η κυβέρνηση του Τραμπ, που διεκδικεί την επανεκλογή του τον Νοέμβριο, υπέγραψε — για πολλούς εξαιρετικά αμφιλεγόμενες — διμερείς συμφωνίες με τρεις χώρες της κεντρικής Αμερικής, τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα, με σκοπό τη μείωση της μετανάστευσης.

photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί