Menu

Μέλη των καραβανιών μεταναστών μήνυσαν τον Τραμπ για παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων

Δώδεκα μετανάστες από την Ονδούρα χρησιμοποιούν το αμερικανικό δίκαιο για να γίνουν πολίτες των ΗΠΑ. Άσκησαν μήνυση κατά της διοίκησης Τραμπ για παραβίαση της πέμπτης τροποποίησης.

Οι ενάγοντες, μεταξύ των οποίων και έξι παιδιά, υποστηρίζουν ότι το σχέδιο του Πρόεδρου Τραμπ να εμποδίσει τους 4.000 μετανάστες της Κεντρικής Αμερικής να περάσουν προς το βορρά, μέσω των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού είναι «σοκαριστικά αντισυνταγματική.» Επίσης μηνύουν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Η μήνυση αναφέρει ότι είναι ευρέως γνωστό, πως η Ονδούρα, η Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ «υποβάλλονται σε μια καλά τεκμηριωμένη κρίση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ότι οι αιτούντες άσυλο επιτρέπεται να δηλώσουν τις προθέσεις τους οπουδήποτε, όχι μόνο σε νόμιμα σημεία διέλευσης των συνόρων. Ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στις ΗΠΑ, όταν έχουν ένα αξιόπιστο αίτημα ασύλου.

Το δικηγορικό γραφείο Nexus Derechos Humanos εκπροσωπεί τους μετανάστες. Στη μήνυση αναφέρεται επίσης, ότι οι ΗΠΑ απαγορεύεται να στείλουν τα στρατεύματά τους στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσουν τους αιτούντες άσυλο, διότι η διαδικασία αξίωσης αρχίζει μόλις ένας υποψήφιος μετανάστης προτίθεται να υποβάλει αίτηση για άσυλο. Τραγική ειρωνία, ότι ήταν ο δεξιός δικαστής Antonin Scalia, αυτός που καθόρισε με απόφαση του 1993, ότι «είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η πέμπτη τροπολογία επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν χρήση του νόμου σε μια διαδικασία απέλασης.»

Τα αιτήματα ασύλου χορηγούνται με βάση τον «βάσιμο φόβο δίωξης» στη χώρα προέλευσης ενός μετανάστη, όπως εκτιμήθηκε σε μια συνέντευξη, αλλά λόγω του όγκου των υποθέσεων της μετανάστευσης, οι μετανάστες συχνά περιμένουν χρόνια έως την ακροαματική διαδικασία που καθορίζει εάν μπορούν να παραμείνουν στις ΗΠΑ μόνιμα. Σε συζήτηση στο Fox News, ο Tραμπ πρότεινε να κατασκευαστούν πόλεις με αντίσκηνα, κοντά στα σύνορα, για τη στέγαση των αιτούντων άσυλο, ενόσω περιμένουν την ακρόασή τους, ώστε να τερματιστεί η πρακτική της “σύλληψης και της απελευθέρωσης” την οποία κατηγορεί εν μέρει, για την εισροή των παράνομων μεταναστών στη χώρα.

Ο Τραμπ εκτίμησε, ότι ο αριθμός των στρατευμάτων που χρειάζεται να στείλει στο νότο των ΗΠΑ, έχει ανέβει σταθερά, καθώς αυξάνονται τα καραβάνια που έχουν μαζευτεί νότια του Μεξικού και υπολογίζει έναν αριθμό περίπου 15.000 ανδρών. Υπάρχουν σήμερα περίπου 5.200 στρατιώτες στα σύνορα.

Στη μήνυση τίθεται το ερώτημα, αν οι πόλεις του Τραμπ με τα αντίσκηνα, συμμορφώνονται στον κανονισμό Flores, ο οποίος απαγορεύει την κράτηση ανηλίκων για πάνω από 20 ημέρες και θέτει άλλους όρους για τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορούν να κρατούνται οι αιτούντες άσυλο. Ένας δικαστής στην Καλιφόρνια αρνήθηκε το αίτημα της κυβέρνησης για την τροποποίηση του κανονισμού Flores, νωρίτερα φέτος.

Η μήνυση ζητά μια νομική τεκμηρίωση, ότι το σχέδιο του Τραμπ για τα σύνορα είναι αντισυνταγματικό. Μια τέτοια απόφαση ουσιαστικά θα ανοίξει τις πύλες σε χιλιάδες μετανάστες να περάσουν τα σύνορα των ΗΠΑ, περνώντας μέσα από τη Γουατεμάλα και το Μεξικό.

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...