• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κουρτς σε Μέρκελ για ασυνόδευτα της Μόριας: «Δεν θα ακολουθήσουμε τον γερμανικό δρόμο – Έχουμε ήδη πάρει πολλούς μετανάστες»

Κουρτς σε Μέρκελ για ασυνόδευτα της Μόριας: «Δεν θα ακολουθήσουμε τον γερμανικό δρόμο – Έχουμε ήδη πάρει πολλούς μετανάστες»

Αυστηρό μήνυμα με αποδέκτη την Άνγκελα Μέρκελ έστειλε την Τρίτη (15/9) ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Η Αυστρία αποφασίζει κυρίαρχα από μόνη της» είπε αντικρούοντας την κριτική που του είχε ασκήσει νωρίτερα εκείνη, για την (αρνητική) στάση του στο θέμα της υποδοχής ασυνόδευτων ανηλίκων από τον κατεστραμμένο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου.

«Δεν θα ακολουθήσουμε εδώ τον γερμανικό δρόμο», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του το μεσημέρι σε στρατώνα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας.

«Και υποθέτω επίσης ότι πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο- να αναλάβουν μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα» προσέθεσε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Εμείς εδώ στην Αυστρία έχουμε υποδεχθεί έναν πάρα πολύ μεγάλο αριθμό προσφύγων τα τελευταία χρόνια», επεσήμανε κατηγορηματικά ο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία είναι η τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που πλήττεται περισσότερο από μεταναστευτικά κινήματα, ενώ, μετά τη Σουηδία, είναι εκείνη η χώρα της ΕΕ που έχει υποδεχθεί τα περισσότερα παιδιά.

Επανέλαβε ότι μόνον μέσα στο 2020 έχουν λάβει προστασία στην Αυστρία 3.700 ανήλικοι μέσω θετικής απόφασης στη διαδικασία ασύλου, με αποτέλεσμα, η Αυστρία να έχει μεγάλες προκλήσεις στον τομέα της ενσωμάτωσης, και, κατά τη γνώμη του, «είναι σημαντικό να ενσωματώνονται εκείνοι που ήδη βρίσκονται εδώ, αντί να γίνεται συνεχώς υποδοχή νέων».

Η Γερμανία θα δεχθεί 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά
Περίπου 1.500 πρόσφυγες από την Ελλάδα σχεδιάζει να υποδεχθεί η Γερμανία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ επικαλούμενο το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

Η πληροφορία αναφέρει πως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ σχεδιάζουν να υποδεχθούν περίπου 1.500 πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο, θα πρόκειται για οικογένειες προσφύγων με παιδιά.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters πως η Γερμανία θα φιλοξενήσει πρόσφυγες των οποίων τα αιτήματα ασύλου έχουν ήδη γίνει δεκτά προσθέτοντας πως δεν θα πάρει πρόσφυγες μόνο από τη Λέσβο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ζεεχόφερ έκανε τη σχετική πρόταση και η Μέρκελ συμφώνησε.

(φωτο:screenshot)