Κάν’το όπως η Βουλγαρία: «Έτσι θωρακίζει τα σύνορά της με την Τουρκία»

Σε μήκος 200 χιλιομέτρων εκτείνονται τα σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία.

Τα προηγούμενα χρόνια, επειδή σε κάποιες περιοχές δεν υπάρχουν φράχτες ή άλλα εμπόδια, οι βουλγαρικές αρχές δεν μπόρεσαν να κρατήσουν μακριά από τη χώρα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ.

Η κατάσταση έχει άλλαξε όμως πλέον. Σύμφωνα με την βουλγαρική αστυνομία, μόνο 3.000 άνθρωποι προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα παράτυπα την περασμένη χρονιά.

«Αρχίσαμε να αναβαθμίζουμε την ασφάλεια καθώς και τις τεχνικές υποδομές στα σύνορα Βουλγαρίας – Τουρκίας. Εάν κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει στη χώρα παράνομα πλέον είμαστε εκεί σε δέκα λεπτά», δηλώνει εκπρόσωπος της βουλγαρικής αστυνομίας στην DW.

Λιγότεροι πρόσφυγες, σημαίνει μικρότερη επιβάρυνση και για τα προσφυγικά κέντρα της Βουλγαρίας όπως στο Χαρμανλί στα σύνορα με την Τουρκία. Σήμερα δεν διαμένουν εκεί πολλοί πρόσφυγες αλλά πριν από μερικά χρόνια ήταν υπερπλήρες.

«Αν η μετανάστευση ενταθεί και πάλι θα έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα. Για την ώρα φιλοξενούμε 120 πρόσφυγες οπότε δεν έχουμε πρόβλημα», εξηγεί εκπρόσωπος του κέντρου στο Χαρμανλί.

Η DW μίλησε και με τον Μοχάμεντ Τζαμάλ, κομμωτή από τη Συρία, που πριν από έξι χρόνια κατάφερε να ξεφύγει από τον πόλεμο που μαινόταν στο Χαλέπι και έφτασε ως τη Βουλγαρία. Στη Σόφια έφτιαξε το δικό του κομμωτήριο.

«Μου αρέσει στη Βουλγαρία. Μπορώ να δουλέψω εδώ και να φτιάξω το μέλλον μου», λέει ο Μοχάμεντ.

Όπως και άλλοι πρόσφυγες στη Βουλγαρία, μπόρεσε να εργαστεί μόλις τρεις  μήνες μετά την άφιξή του. Ο Μοχάμεντ έχει επτά παιδιά και πρέπει να μεριμνήσει ακόμη για τους γονείς του που παρέμειναν στην Τουρκία.

Στο μεταξύ έχει κάνει αίτηση και για τη βουλγαρική υπηκοότητα.

«Είμαι μουσουλμάνος, αλλά πιστεύω ότι το σημαντικότερο είναι να είσαι καλός άνθρωπος ανεξαρτήτως θρησκείας», τόνισε.

(DW- ΦΩΤΟ:Pexels)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί