Η Αίγυπτος αρνείται τους πρόσφυγες από την Ευρώπη

Την πάγια θέση της να μην δημιουργήσει ειδικά κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες από την Ευρώπη εξέφρασε με δηλώσεις του προς την κυριακάτικη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag», ο Πρόεδρος του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου Άλι Άμπντελ Άαλ.

 

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ο κ. Άαλ τόνισε συγκεκριμένα ότι «η ίδρυση των εγκαταστάσεων υποδοχής προσφύγων στην Αίγυπτο θα παραβιάζει το νόμο και το σύνταγμα της χώρας, καθώς οι νόμιμοι μετανάστες στην Αίγυπτο έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν το πού θα ζουν και δε θα πρέπει να αναγκάζονται να ενταχθούν σε ειδικά κέντρα φιλοξενίας».

Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Αίγυπτος αρνείται να δημιουργήσει κέντρα φιλοξενίας για τους πρόσφυγες.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Egypt Indendent» επισημαίνει ότι «το 2017, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρυ αρνήθηκε την ίδια προσφορά όταν παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλο».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τον Αύγουστο του 2017, η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αίγυπτο ανακοίνωσε ότι η Αίγυπτος έχει 209.000 εγγεγραμμένους αιτούντες άσυλο.

Ωστόσο, το 2016, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι δήλωσε ότι η Αίγυπτος διέθετε περίπου 5 εκατομμύρια πρόσφυγες (εγγεγραμμένους και μη εγγεγραμμένους).