• Αρχική
  • Άρθρα
  • Γιατί ξεσηκώνονται οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην Ινδία;

Γιατί ξεσηκώνονται οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί στην Ινδία;

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας ανέβαλε σήμερα για τις 22 Ιανουαρίου την εξέταση των προσφυγών

που κατέθεσαν ενώπιόν του οργανώσεις και μουσουλμανικό κόμμα της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι ο νέος νόμος περί ιθαγένειας είναι αντίθετος με το Σύνταγμα και τις κοσμικές παραδόσεις της χώρας.

Ο νόμος έχει προκαλέσει αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την χώρα και σε πολλά πανεπιστήμιά της.

Έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην βορειοανατολική Ινδία από την αρχή των διαδηλώσεων κατά του νόμου που διευκολύνει την απόκτηση της ινδικής ιθαγένειας από πρόσφυγες υπό τον όρο ότι δεν είναι μουσουλμάνοι.

Το ινδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα τον νόμο που διευκολύνει την παροχή ινδικής ιθαγένειας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, που προέρχονται από διωκόμενες μειονότητες.

Σύμφωνα με τους επικριτές του, ο νόμος αυτός εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της ινδουιστικής, εθνικιστικής κυβέρνησης Μόντι να περιθωριοποιήσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Ινδίας που μετρά 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα επεσήμανε ότι ο νόμος «προάγει τις διακρίσεις».

Στη βορειοανατολική Ινδία, μια περιοχή με ένα μωσαϊκό κατοίκων όπου οι διεθνοτικές συγκρούσεις είναι συχνές και η μετανάστευση ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στον νέο νόμο που θα προκαλέσει, σύμφωνα με τους ίδιους, μαζική εισροή μεταναστών στην περιοχή τους από ινδουιστές από το γειτονικό Μπανγκλαντές.

Έξι χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την Κυριακή το βράδυ στο Άσαμ, το μεγαλύτερο κρατίδιο της βορειοανατολικής Ινδίας, χωρίς να σημειωθούν σημαντικά επεισόδια.

Από την πλευρά του ο Ινδός πρωθυπουργός Μόντι κατηγόρησε το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου και τους συμμάχους του ότι ευθύνονται για τις ταραχές.

(φωτο:pexels)