• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άσχημη εξέλιξη: Η χώρα-πρότυπο στο μεταναστευτικό ετοιμάζεται να πάρει «ιστορική» απόφαση για όλη την Ευρώπη- Πως επηρεάζει την Ελλάδα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Άσχημη εξέλιξη: Η χώρα-πρότυπο στο μεταναστευτικό ετοιμάζεται να πάρει «ιστορική» απόφαση για όλη την Ευρώπη- Πως επηρεάζει την Ελλάδα; (ΒΙΝΤΕΟ)

Ρεπορτάζ: Νεκτάριος Αρχοντίου 

Η Σουηδία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που όπως ξέρουμε «αγκάλιασε» τη μετανάστευση και παρουσιάζει ταχεία αλλαγή όσον αφορά το δημογραφικό.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν ετοιμάζεται να πάρει μια μεγάλη απόφαση, που θα επηρεάσει όλες τις χώρες της Ε.Ε και κυρίως όσες εξ αυτών δεν ακολουθούν φιλομεταναστευτική πολιτική.

Τι σκέφτεται να κάνει: Απειλεί να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες εκείνες που δεν έχουν την ίδια στάση στο μεταναστευτκό με τη Σουηδία.

Ο Στέφαν Λέβεν, αναφέρει ότι είναι έτοιμος να επιβάλει κυρώσεις σε χώρες της ΕΕ που αντιτίθενται στην υποδοχή προσφύγων, όπως η Ουγγαρία.
«Ναι, είμαι έτοιμος να το κάνω αυτό», δήλωσε ο Λεβέν σε συνέντευξή του στην ημερήσια εφημερίδα Dagens Nyheter.

«Επειδή αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αναλάβουμε κοινή ευθύνη για την υποδοχή και αποδοχή των μεταναστών. Μία, δύο ή τρεις χώρες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος, πρέπει να βοηθήσουμε όλοι με αυτό».

«Εάν δεν είναι έτοιμοι όλοι να αναλάβουν την ευθύνη, τότε θα υπάρξουν συνέπειες, δεν θα είναι δυνατόν να λαμβάνουν κονδύλια της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως σήμερα”, συνέχισε ο Λεβέν.

«Η Ουγγαρία είναι μια από τις χώρες που παίρνει τα περισσότερα. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η χώρα που λαμβάνει τη μεγαλύτερη υποστήριξη από την ΕΕ λέει: «Όχι, δεν παίρνουμε μετανάστες»

Ο Λεβέν τόνισε την ετοιμότητά του να αντιδράσει και τόνισε ότι κι άλλες χώρες είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Εν κατακλείδι, ο Λεβέν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα μπορέσει να επεξεργαστεί μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, κάτι που δεν ισχύει σήμερα. Πολλά έθνη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία, απέρριψαν την ιδέα να λαμβάνουν αιτούντες άσυλο από άλλες χώρες της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης της Ευρώπης, η Σουηδία εμφανίστηκε ως μία από τις πιο…γενναιόδωρες χώρες της ΕΕ. Μόνο το 2015, κατά τη διάρκεια της κρίσης, καταγράφηκε ρεκόρ 163.000 αιτούντων άσυλο στη Σουηδία, μια χώρα, με πληθυσμό περίπου δέκα εκατομμύρια.

Μετά από αυτό το ρεκόρ, που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, η Σουηδία λαμβάνει πάνω από 100.000 μετανάστες ετησίως – και θα συνεχίσει να το κάνει, όπως λέει ο Λεβέν.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του Οργανισμού Μετανάστευσης της Σουηδίας για το 2018-2021, η χώρα θα δεχτεί άλλους 500.000 μετανάστες. Επιπλέον, να σημειωθεί πως δεκάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες κατοικούν στη Σουηδία.

Η Ουγγαρία, μια χώρα παρομοίου μεγέθους, έχει αντιταχθεί αποτελεσματικά στη μετανάστευση. Το αποτέλεσμα είναι πως ενώ το 1/4 του Σουηδικού πληθυσμού έχει μεταναστευτικό υπόβαθρο, ο πληθυσμός της Ουγγαρίας παραμένει κατά 93% αναλλοίωτος σύμφωνα με έρευνες της χώρας.

Με λίγα λόγια: Αφού η Σουηδία δέχτηκε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και έγινε…αγνώριστη από τον…πλούτο των κατά ΣΥΡΙΖΑ επενδυτών, τώρα λέει πως όποια χώρα της Ε.Ε δεν δεχθεί να υποστεί την ίδια…ανάπτυξη από τους…επενδυτές που υποχρεούται να δεχθεί, τότε θα έχει κυρώσεις!

Αν δηλαδή μια χώρα δεν γίνει σαν τη Σουηδία, στην οποία οι βιασμοί ντόπιων γυναικών, οι βομβιστικές επιθέσεις, η κατάληψη περιοχών και η ανακύρηξή τους ως γκέτο κτλ, είναι καθημερινό φαινόμενο, τότε θα υποστεί κυρώσεις.

Φυσικά η Ε.Ε θα δεχθεί κάτι τέτοιο, ΕΚΤΟΣ και αν στις ερχόμενες Ευρωεκλογές τα εθνικοδεξιά κόμματα ανέβουν και ισχυροποιηθούν εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ελλάδα: Η χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει μια απόλυτα φιλομεταναστευτική πολιτική ανοιχτών συνόρων. Αυτό σημαίνει πως σίγουρα δεν θα είναι στις χώρες που θα δεχθούν κυρώσεις. Όμως, μπορεί κάλλιστα να είναι στις χώρες εκείνες που θα υποστηρίξουν την κίνηση της Σουηδίας ενάντια στην Ουγγαρία ή την Ιταλία για παράδειγμα.

Το ανησυχητικό σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πως αν υπάρξει δέσμευση απέναντι στην ΕΕ από την αριστερή κυβέρνηση για τυχόν υποστήριξη κυρώσεων κατά των χωρών της ΕΕ που αρνούνται να δεχτούν μετανάστες, τότε η επόμενη κυβέρνηση μπορεί να μην μπορεί εύκολα να αποσύρει τη στήριξή της από τη νέα πολιτική της ΕΕ.
Κι αν ακόμη μπορέσει και αποσύρει τη στήριξή της, τότε ίσως αντιμετωπίσει κι εκείνη τις εν λόγω κυρώσεις.

Βλέπουμε λοιπόν, πως ετοιμάζεται μια κοινή πολιτική της ΕΕ που πιθανόν να προβλέπει πως όλες μαζί οι χώρες της ΕΕ θα ενεργούν με τρόπο συγκεκριμένο, σε αντίθεση με το σήμερα που η κάθε μια ενεργεί ή υποτίθεται ότι πρέπει να ενεργεί σε σχέση με τα συμφέροντά της.

Σε αυτό αντιδρούν τα Εθνικοδεξιά (λεγόμενα ακροδεξιά) κόμματα που στοχεύουν να ισχυροποιηθούν δια μέσω των Ευρωεκλογών μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να κάνουν την ΕΕ στέγη ανεξαρτήτων ισχυρών εθνών όπως οραματίζονται.

Οψόμεθα το τι θα ακολουθήσει.