Αποφασισμένη η Ιταλία για απελάσεις παράνομων μεταναστών παρά τις δυσκολίες

Πριν ακόμη από την έλευση της Εθνικής Δεξιάς στην εξουσία στην Ιταλία,

η απερχόμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό κλείσει τα θαλάσσια σύνορα. Όμως οι υποσχεθείσες μαζικές απελάσεις προβλέπεται ότι θα είναι μια πολύ πιο σοβαρή πρόκληση.

Το κοινό πρόγραμμα του αντισυστημικού Κινήματος 5 αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας υπογραμμίζει πράγματι τη βούληση να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου και να απελαύνονται συστηματικά αυτοί που τα αιτήματά τους απορρίπτονται, όπως οι περίπου 500.000 παράτυποι μετανάστες που είναι εγκατεστημένοι στην Ιταλία.

Με τον σημερινό ρυθμό των απελάσεων –6.514 το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών–, αυτό θα πάρει περισσότερο από 75 χρόνια, αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Πράγματι η Ρώμη δυσκολεύεται να πάρει το πράσινο φως από τις χώρες προέλευσης και η Ιταλία δεν διαθέτει παρά λίγα κέντρα προσωρινής κράτησης. Όμως το κοινό πρόγραμμα ήδη προβλέπει να δημιουργηθούν νέα, να περιορισθεί σε 18 μήνες η μέγιστη διάρκεια της κράτησης και να διοχετευθεί στις απελάσεις ένα μέρος των 4,2 δισεκ. ευρώ που αφιερώνονται κάθε χρόνο στην υποδοχή.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu