Ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna προέβλεψε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι του κροονοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Όμικρον από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη και προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν σε κλίμακα νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή.
Ο Stephane Bancel δήλωσε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση.
«Δεν υπάρχει κόσμος, νομίζω, όπου [η αποτελεσματικότητα] θα είναι στο ίδιο επίπεδο … που είχαμε με τη μετάλλαξη Δέλτα», δήλωσε ο Bancel στους Financial Times σε συνέντευξή του στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης.
Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα είναι μια σημαντική πτώση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει … λένε “αυτό δεν θα είναι καλό”».
Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της Moderna έρχονται την ώρα που άλλοι ειδικοί της δημόσιας υγείας και πολιτικοί έχουν προσπαθήσει να δώσουν έναν πιο αισιόδοξο τόνο σχετικά με την ικανότητα των υφιστάμενων εμβολίων να παρέχουν προστασία κατά της Όμικρον.
(ethnos. gr / photo: video screenshot)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Συνεδριάζει την Πέμπτη, υπό τον πρωθυπουργό, το υπουργικό συμβούλιο
- Ο Τραμπ “προτιμά μια διπλωματική λύση με το Ιράν”, σύμφωνα με τον Βανς
- Στο Λονδίνο στις 9 Μαΐου η νέα εκδήλωση «REBRAIN GREECE» για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων του εξωτερικού
- Δ. Θεσσαλονίκης: «Το κάθε ευρώ του δημότη το σεβόμαστε και το αξιοποιούμε» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών
- Γερμανία: Η ΕΚΤ ενέκρινε τον Βούιτσιτς για την θέση του νέου αντιπροέδρου
- Μητσοτάκης για Αλεξανδρούπολη: «Χτυπάει η ενεργειακή “καρδιά”, θα έλεγα όχι μόνο της Ελλάδος»
- Σε «συναγερμό» η Ουγγαρία – Γιατί και πού θα αναπτύξει στρατιώτες ο Όρμπαν
- Κυβέρνηση: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στο Ιράν
- Καθυστερήσεις στην επίδοση καρτών για επιδόματα – Τι απαντούν τα ΕΛΤΑ
- Είδος προς εξαφάνιση τα μετρητά στην αγορά: Όλοι κυνηγούν την… ευκολία στις συναλλαγές









