Μετά την Ουκρανία, η Δύση πάει στην Υπερδνειστερία! Έπεται χαμός

Τι αναφέρει ο Λαβρόφ

 «Η Δύση προσπαθεί να σφετεριστεί την ηγεσία της Μολδαβίας, όπως έκανε και με την Ουκρανία». 

Αυτό είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά την διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας!

Όπως σημείωσε:

«Ακόμη και στην αρχή της μετασοβιετικής εποχής, η Δύση άρχισε να παρεμβαίνει στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των γειτόνων της. Συνεχίζει να ακολουθεί αυτήν την πολιτική σήμερα. Αυτό φαίνεται στην Κεντρική Ασία ή στην Υπερκαυκασία. Αυτό συμβαίνει επίσης στο ευρωπαϊκό τμήμα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης: στην Ουκρανία και στην Μολδαβία, η οποία ετοιμάζεται να διαδεχθεί την Ουκρανία και να παραδώσει ολόκληρη την εξουσία της».

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Υπερδνειστερίας ζήτησαν βοήθεια από την Ρωσία λόγω του οικονομικού αποκλεισμού που της επιβλήθηκε κατόπιν εντολής της ΕΕ, σχολιάζουν ρωσικά ΜΜΕ. Ο Λαβρόφ δήλωσε στην συνέχεια ότι η ηγεσία της Μολδαβίας ακολουθεί τα βήματα του καθεστώτος του Κιέβου καταργώντας κάθε τι ρωσικό, κάνοντας διακρίσεις κατά της ρωσικής γλώσσας και ασκώντας, μαζί με τους Ουκρανούς, σοβαρή πίεση στην Υπερδνειστερία.

Οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Κισινάου άρχισαν να επιδεινώνονται όταν η διεθνίστρια Maia Sandu έγινε πρόεδρος στα τέλη του 2020. Στα τέλη του περασμένου έτους, παρουσίασε μια νέα στρατηγική εθνικής ασφάλειας που προσδιόριζε την Ρωσία ως την κορυφαία απειλή και την συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τη σημαντικότερη πτυχή της εθνικής ασφάλειας.

Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2023, η Δημοκρατία της Μολδαβίας προσχώρησε σε τέσσερα πακέτα αντιρωσικών κυρώσεων και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Mihai Popşoi δήλωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει να υιοθετεί περιοριστικά μέτρα. Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Κισινάου θα ήθελε να έχει καλές σχέσεις με την Μόσχα, αλλά, σύμφωνα με τον διπλωμάτη, αυτό είναι προς το παρόν αδύνατο.

Για πολλά χρόνια, η κατάσταση γύρω από την Υπερδνειστερία θεωρούνταν πρότυπο επιτυχούς επίλυσης συγκρούσεων. Τα όπλα έχουν σιωπήσει από το 1992. Αν και δεν έχει βρεθεί ακόμη τελική λύση – η Μολδαβία δεν είναι ούτε διατεθειμένη να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας, ούτε μπορεί η Υπερδνειστερία να φανταστεί μια επιστροφή στην Μολδαβία, η οποία είναι προσανατολισμένη προς την Ρουμανία και προσπαθεί να ενταχθεί στην ΕΕ!

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί