Μετά από βίαια επεισόδια από Αφρικανούς μετανάστες στο Τελ Αβίβ, η κυβέρνηση Νετανιάχου σχεδιάζει να τους απελάσει (Video)

Το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι ο ίδιος και μια ομάδα υπουργών θα εξετάσουν το ενδεχόμενο απέλασης μεταναστών από την Ερυθραία που συμπεριφέρθηκαν βίαια κατά τη διάρκεια έντονων ταραχών στο Τελ Αβίβ.Στις βίαιες απογευματινές συγκρούσεις στο νότιο Τελ Αβίβ από μετανάστες από την Ερυθραία που εναντιώνονται στην κυβέρνηση στην Ασμάρα, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 150, εκ των οποίων περίπου 15 σε σοβαρή κατάσταση. Επίσης σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν τραυματιστεί περίπου 30 αστυνομικοί.

«Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να συγκαλέσει ειδική υπουργική ομάδα για να εξετάσει τη δυνατότητα ανάληψης δράσης κατά παράνομων εισβολέων που συμμετείχαν στις ταραχές, συμπεριλαμβανομένης της απέλασης», ανέφερε το Γραφείο του Πρωθυπουργού.


Η δεξιά πτέρυγα του Ισραήλ απορρίπτει σε μεγάλο βαθμό τους ισχυρισμούς των Αφρικανών μεταναστών για αίτηση ασύλου και αναφέρεται συνήθως σε όλους τους μετανάστες, ανεξαρτήτως κινήτρων και περιστάσεων, ως «παράνομους εισβολείς».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ομάδα θα συναντηθεί την Κυριακή.


Τα μέλη του συνασπισμού του Νετανιάχου φάνηκαν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις απελάσεις.


«Το Ισραήλ είναι χώρα δικαίου. Όσοι ξεσηκώνονται στους δρόμους, καταστρέφουν καταστήματα και επιτίθενται σε αστυνομικούς πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά και να απελαθούν αμέσως»,
ανέφερε σε δήλωσή του ο υπουργός Πολιτισμού Μίκι Ζοχάρ. «Όλοι όσοι μένουν εδώ πρέπει να σέβονται τους νόμους μας».

«Αύριο το πρωί [θα πρέπει να υπάρχουν] γραμμές λεωφορείων για να τους απελάσουν!» Ο νομοθέτης του Likud, Nissim Vaturi έγραψε στο X. “Γι’ αυτό χρειάζεται μια μεταρρύθμιση!!!”

«Οι ταραχές του Σαββάτου ήταν μόνο μια “πρώτη γεύση” για το τι μας περιμένει εάν δεν επιστρέψουμε τους εισβολείς στις πατρίδες τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς. «Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι υπεύθυνο για αυτές τις ταραχές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρωτοστατούμε σε τροποποιήσεις στο νομικό σύστημα που θα επιτρέπουν στους εκλεγμένους αξιωματούχους να λαμβάνουν αποφάσεις και να τις εκτελούν».


Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λέβιν είπε επίσης ότι οι ταραχές απέδειξαν γιατί χρειαζόταν η νομοθεσία περί δικαστικής αναθεώρησης του συνασπισμού.

«Αγωνιζόμαστε για να είναι η χώρα εβραϊκή και δημοκρατική, για το δικαίωμα των κατοίκων του νότιου Τελ Αβίβ και του Εϊλάτ να ζουν ασφαλείς ζωές, έτσι ώστε το νότιο Τελ Αβίβ να μην μετατραπεί σε Άγρια Δύση», είπε, ενώ επισήμανε προηγούμενες αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που είχαν απαγορεύσει στην κυβέρνηση να φυλακίζει τους αιτούντες άσυλο για παρατεταμένες περιόδους χωρίς δίκη.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης και της Κνεσέτ να εξαναγκάσουν τους μετανάστες να φύγουν έχουν επανειλημμένα χτυπηθεί ή περιοριστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης, το οποίο είπε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες.

Το θέμα αναφέρεται συχνά από τους υποστηρικτές της δικαστικής αναθεώρησης της κυβέρνησης ως παράδειγμα δικαστικής υπερβολής, κατά παράβαση της δημόσιας βούλησης, ενώ οι αντίπαλοι της αναθεώρησης αναφέρουν τις ίδιες αποφάσεις που αποδεικνύουν τον βασικό ρόλο του δικαστηρίου στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι υποστηρικτές της νομικής αναθεώρησης της κυβέρνησης λένε ότι οι μετανάστες είναι ένας σημαντικός λόγος που το σχέδιο πρέπει να προχωρήσει.

(photo: intime)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί