Μέση Ανατολή: Φαινόμενο ντόμινο παρόμοιο με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο απειλεί με λαίλαπα

Η κοινή γνώμη πρέπει να πειστεί πως ο πλανήτης κινδυνεύει με παγκόσμιο πόλεμο για να αποδεχθεί την χούντα! Έλα όμως που η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου...

Την ώρα που Ρωσία και Λευκορωσία αναφέρουν πως από την Μέση Ανατολή θα μπορούσε να ξεκινήσει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, γράφουν εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ:

Όποιος έχει μελετήσει την ιστορία του 20ου αιώνα είναι πιθανότατα εξοικειωμένος με την τραγική σειρά των «συμπτώσεων» που προκάλεσαν ένα φαινόμενο ντόμινο στρατιωτικών συμμαχιών που οδήγησαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Η ιστορία του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι μια ιστορία αυτού  που η DARPA θα αποκαλούσε ένα αξονικό γεγονός   – Μια σχετικά μικρή δράση ή κρίση που πυροδοτεί μια μεγαλύτερη χιονοστιβάδα γεωπολιτικών καταστροφών. 

Κάποιος θα μπορούσε ακόμη και να υποστηρίξει ότι η περίπλοκη αλυσίδα συμμαχιών στην Ευρασία ήταν προσαρμοσμένη στα μέτρα του παγκόσμιου πολέμου, το μόνο που χρειαζόταν ήταν ο σωστός καταλύτης. Έτσι ένας πόλεμος μεταξύ της μικροσκοπικής Σερβίας και της Αυστρίας έγινε παγκόσμια σύγκρουση.

Δυστυχώς, ένα παρόμοιο σύνολο περιστάσεων υπάρχει σήμερα στη Μέση Ανατολή,  με πολλούς συστημικούς αναλυτές να συνειδητοποιούν επιτέλους τους κινδύνους για τους οποίους οι εναλλακτικοί αναλυτές προειδοποιούν εδώ και χρόνια. Ο πόλεμος μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων δεν αφορά τελικά την τρομοκρατία ή τις βιβλικές διαφωνίες, είναι μια δομή αμυντικών συμφώνων και συμμαχιών που απλώς περιμένουν να δοκιμαστούν.  

Η κατάσταση έχει τις ρίζες της σε αρχαϊκές φυλετικές διαφωνίες που χρονολογούνται χιλιάδες χρόνια πίσω. Και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι είναι ο «εκλεκτός λαός» που έχει χριστεί από τον ουρανό, γι’ αυτό και τα δυτικά έθνη δεν έχουν καμία δουλειά να εμπλακούν. Είναι ένα χάος που η Δύση μόνο χειρότερο μπορεί να κάνει. 

Τα δύο κλειδιά για την εξάπλωση της σύγκρουσης είναι το Ισραήλ και το Ιράν (όχι οι Παλαιστίνιοι)

 

Το Ιράν έχει κατονομαστεί σε πολυάριθμες συζητήσεις Αμερικανών και Ισραηλινών ως η κύρια επιρροή πίσω από τις επιθέσεις της Χαμάς στους ισραηλινούς οικισμούς στις 7 Οκτωβρίου, αν και δεν έχουν δοθεί ακόμη συγκεκριμένα στοιχεία ή πληροφορίες.   

Υπάρχει μια σειρά αμυντικών συμφωνιών που αφορούν αυτές τις δύο χώρες που δημιουργούν μια πιθανή αλυσιδωτή αντίδραση για μεγαλύτερο πόλεμο. 

Ιράν και Λίβανος

Η σχέση μεταξύ του Ιράν και του Λιβάνου αποτελεί αντικείμενο εκτενούς συζήτησης! Το πιο διαδεδομένο είναι πως το Ιράν διοικεί τον Λίβανο πίσω από την κουρτίνα. Η πραγματική κατάσταση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Υπάρχουν πολλές φατρίες εντός του Λιβάνου που συναγωνίζονται για την εξουσία και έχει γίνει λόγος για έναν πιθανό εμφύλιο πόλεμο.  

Τόσο το Ιράν όσο και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες για να αμβλύνουν τις εντάσεις στην περιοχή.  Η Κίνα πρόσφατα μεσολάβησε  σε μια συμφωνία μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, η οποία αναμενόταν να αποκλιμακώσει μια σειρά ζητημάτων στην Μέση Ανατολή, και αυτό υποτίθεται ότι θα είχε αποτέλεσμα στον Λίβανο.  Το Ιράν έχει επίσης παρέμβει  σε αρκετές περιπτώσεις για να μεσολαβήσει στις διαφωνίες εντός του Λιβάνου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει εκλογές. Ο Ισραηλινός/Παλαιστινιακός πόλεμος είτε έχει προκαλέσει σε όλα αυτά τα σχέδια αταξία ή τελικά θα επισπευσθούν οι όποιες διαδικασίες με αφορμή αυτόν!

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η στρατιωτική σχέση του Ιράν με τον Λίβανο. Εάν ο Λίβανος και η Χεζμπολάχ εισέλθουν σε πόλεμο με το Ισραήλ, θα λάβουν εκτεταμένη υποστήριξη από το Ιράν, αν όχι άμεση στρατιωτική επέμβαση.  

Ιράν και Συρία

Το Ιράν και η Συρία υπέγραψαν μια αμοιβαία αμυντική συμφωνία το 2006. Υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα εξελισσόταν αυτή η συμμαχία υπό το πρίσμα της παρουσίας στρατευμάτων των ΗΠΑ εντός των συνόρων της Συρίας, αλλά αυτό απαιτεί από εμάς να γνωρίζουμε γιατί η κυβέρνηση των ΗΠΑ τοποθέτησε αυτά τα στρατεύματα εκεί για αρχή . Σίγουρα δεν πήγαν εκεί για να πολεμήσουμε το «ISIS». Μέχρι στιγμής, το Ιράν φαίνεται να διατηρεί μια θέση πληρεξουσίου, χρησιμοποιώντας ομάδες που χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει για να δραστηριοποιούνται κρυφά στην περιοχή, αλλά ποτέ δεν διεκδικούν ανοιχτά τίποτα.

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να αλλάξει εάν ο πόλεμος στο Ισραήλ κλιμακωθεί. Υπήρξαν αρκετές επιθέσεις σε βάσεις και προσωπικό των ΗΠΑ στη Συρία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, γι’ αυτό και υπάρχει βιασύνη να τοποθετηθούν συστήματα πυραυλικής άμυνας προτού το Ισραήλ δεσμευτεί για χερσαία εισβολή στην Γάζα. Εάν το Ιράν μπει στον πόλεμο, η εμπλοκή της Συρίας είναι εξασφαλισμένη.  

Ιράν και Υεμένη

Είναι γνωστό ότι οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη λαμβάνουν σταθερή προμήθεια οπλισμού από το Ιράν στις μάχες τους με την Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία με την μεσολάβηση της Κίνας είχε φαινομενικά σκοπό να σταματήσει όλο αυτό και να ανοίξει διάλογο μεταξύ του Ιράν και των Σαουδάραβων. Τούτου λεχθέντος, το Ιράν και οι μαχητικές ομάδες στην Υεμένη έχουν στενούς δεσμούς. Η Υεμένη σίγουρα θα εμπλακεί σε έναν πόλεμο μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

Ιράν, Ρωσία και Κίνα

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους  το Ιράν εντάχθηκε επίσημα  στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), και έγινε το ένατο μέλος του κινεζικού μπλοκ οικονομίας και ασφάλειας που περιλαμβάνει επίσης την Ρωσία. Οι τρεις χώρες αναφέρονται τώρα ως «Τριγωνική Συμμαχία», η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για να αποδυναμώσει την παγκόσμια επιρροή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η Κίνα έχει αρχίσει να ενισχύει την οικονομία του Ιράν μέσω επενδύσεων και αγορών πετρελαίου εν όψει των κυρώσεων της Δύσης, όπως και η Ρωσία. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει ότι η Ρωσία και το Ιράν έχουν συνάψει «άνευ προηγουμένου στρατιωτικούς δεσμούς», αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε καμία ευκαιρία να δοκιμαστούν αυτοί οι δεσμοί μέχρι τώρα.  

Είναι δύσκολο να πούμε πόσο μακριά θα ήταν διατεθειμένες να φτάσουν η Ρωσία και η Κίνα για να βοηθήσουν το Ιράν, εάν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιχειρήσουν ανοιχτή σύγκρουση μαζί του. Με τόσα πολλά οικονομικά και στρατιωτικά συμφέροντα που συνδέονται με την Μέση Ανατολή, οποιαδήποτε ευρεία σύγκρουση θα έσυρε αναπόφευκτα πολλά έθνη στην μάχη. Αυτός είναι πιθανώς ο λόγος που  ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε  το 2019 ότι οποιοσδήποτε πόλεμος υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με το Ιράν θα είχε «θλιβερές συνέπειες και καταστροφή».

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί