Μεσανατολικό: Η δικαιοσύνη του Ισραήλ καταδίκασε παλαιστίνια δημοσιογράφο για υποκίνηση βίας

Ισραηλινό δικαστήριο καταδίκασε χθες Τρίτη παλαιστίνια δημοσιογράφο από την ανατολική Ιερουσαλήμ, που κατηγορήθηκε για υποκίνηση βίας, επιβάλλοντας της κοινωφελή υπηρεσία για εννέα μήνες και χρηματικό πρόστιμο, ανακοίνωσε ο συνήγορός της.

Η Λάμα Γόσα, ανεξάρτητη δημοσιογράφος, 30 ετών, εργαζόμενη σε διάφορα παλαιστινιακά ΜΜΕ, παρέμενε σε κατ’ οίκον κράτηση από τον Σεπτέμβριο.

Οι ισραηλινές αρχές την κατηγορούσαν για «υποκίνηση βίας» μέσω μηνυμάτων και του Facebook, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που συμβουλεύθηκε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Τον Μάρτιο, η δημοσιογράφος δήλωνε στο AFP ότι οι αναρτήσεις της μετέφεραν όσα άκουγε «στους παλαιστινιακούς δρόμους», πως «δεν ήταν αποκυήματα της φαντασίας (της)».

Η μητέρα δυο μικρών παιδιών άκουσε να της επιβάλλεται ποινή εννέα μηνών γενικής κοινωφελούς υπηρεσίας και πρόστιμο 4.500 σέκελ (περίπου 1.100 ευρώ), σύμφωνα με τον συνήγορό της, τον Μοχάμεντ Μαχμούντ.

Σύμφωνα με ισραηλινό κυβερνητικό ιστότοπο, «γενική κοινωφελής υπηρεσία» σημαίνει πως θα πρέπει να προσφέρει έργο σε κρατικό θεσμό ή οντότητα.

Ακόμη, της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με αναστολή. Που σημαίνει πως αν παραβιάσει τη νομοθεσία μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, η κυρία Γόσα θα φυλακιστεί για έξι μήνες, σύμφωνα με τον συνήγορο.

Ο Μαχμούντ είπε πως έχει πρόθεση να ασκήσει έφεση.

Η ένωση παλαιστινίων δημοσιογράφων κατήγγειλε την «άδικη απόφαση», στην οποία είδε «παραβίαση» της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης.

Τον Μάρτιο, η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), ΜΚΟ η οποία έχει την έδρα της στη Νέα Υόρκη, καλούσε τις ισραηλινές αρχές να «σταματήσουν τους διωγμούς εργαζομένων στον Τύπο».

Το Ισραήλ κατέχει τη Δυτική Όχθη από το 1967 και απαγορεύει στην ανατολική Ιερουσαλήμ, που έχει προσαρτήσει, κάθε πολιτική δραστηριότητα συνδεόμενη με την Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία έχει έδρα τη Ραμάλα.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί