Μέχρι πότε Γερμανία και ΗΠΑ προσβλέπουν στην επίλυση της διένεξης για τον αγωγό Nord Stream 2

«Υπάρχουν πολλές λύσεις για τον Γόρδιο αυτό δεσμό και είναι βέβαιο πως η καλύτερη είναι να συνεργασθούμε για μια καλή απόφαση».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε σήμερα ότι είχε μια παραγωγική συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Ενέργειας Τζένιφερ Γκράνχολμ και πως οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να επιλύσουν την διένεξη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 έως τα τέλη Αυγούστου.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την Γκράνχολμ, ότι έμεινε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η κατασκευή του αγωγού πλησιάζει στην ολοκλήρωση της και οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές.

«Δεσμευθήκαμε να βρούμε μια λύση τον Αύγουστο» δήλωσε ο Αλτμάιερ. «Υπάρχουν πολλές λύσεις για τον Γόρδιο αυτό δεσμό και είναι βέβαιο πως η καλύτερη είναι να συνεργασθούμε για μια καλή απόφαση».

Η Ουάσιγκτον έχει αντιταχθεί στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέσω του οποίου θα μπορούν διπλασιασθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής και θα βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στερώντας από το Κίεβο τους δασμούς διέλευσης.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάιο είχε ανακοινώσει ότι στην Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Ματίας Βάρνιχ, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ο Μπλίνκεν ήρε τις κυρώσεις αυτές, δηλώνοντας ότι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει στην συνέχεια ότι η απόφαση αυτή ανταποκρίθηκε στην επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Γερμανία.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι το θέμα παραμένει σύνθετο με γεωπολιτικά, ενεργειακά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία για το ότι ήταν εφικτή μια λύση που λαμβάνει υπ όψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών στην μεταβατική περίοδο από την μείωση χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Ο Αλτμάιερ δήλωσε ότι η Γερμανία είχε συμφωνήσει μετά από διαπραγματεύσεις μ ε την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG για το αέριο που θα έφθανε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν προέκυπταν προβλήματα με την Ρωσία, αλλά η νέα αμερικανική κυβέρνηση έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ενεργειακές λύσεις με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

Δήλωσε επίσης ότι είπε στην Γκρανχόλμ ότι η Γερμανία όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες που συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται μέσω της ηλεκτρόλυσης νερού με τη χρήση πλεονάζουσας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.

«Συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε να μοιραστούμε γνώσεις, να τις αναπτύξουμε περαιτέρω και ίσως να συνεργασθούμε σε έργα μαζί με άλλες χώρες» δήλωσε ο Αλτμάιερ.

Photo vid screenshot

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί