Με Μπάιντεν θα περάσουν όλοι μέσα! Μετά τον Τραμπ πάνω από 1,3εκατ. αλλοδαποί έχουν συλληφθεί στα σύνορα — ΒΙΝΤΕΟ

Πάνω από δέκα χιλιάδες μετανάστες, στη μεγάλη πλειονότητά τους Αϊτινοί, είχαν κατασκηνώσει χθες Παρασκευή κάτω από γέφυρα στα νότια σύνορα των ΗΠΑ,

ανθρωπιστική κρίση που φέρνει σε δυσκολία την κυβέρνηση του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι μετανάστες έφθασαν στη Ντελ Ρίο (Τέξας) περνώντας τον ποταμό Ρίο Γκράντε. Ήταν λιγότεροι από 2.000 στην αρχή της εβδομάδας· είναι πλέον πάνω από 10.500, σύμφωνα με τον δήμαρχο της αμερικανικής παραμεθόριας πόλης, τον Μπρούνο Λοσάνο.

«Κατάγονται κυρίως από την Αϊτή (…) περιμένουν να συλληφθούν από τους συνοριοφύλακες» προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για να τους χορηγηθούν άδειες παραμονής, εξήγησε σε βίντεο που μεταφόρτωσε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Χθες ο Δημοκρατικός δήμαρχος, ο οποίος προεξοφλεί χιλιάδες επιπλέον αφίξεις, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και έκλεισε τη γέφυρα για την κυκλοφορία.

«Οι ακραίες περιστάσεις απαιτούν ακραίες αντιδράσεις», είπε στην εφημερίδα Texas Tribune: «υπάρχουν έγκυες, άνθρωποι που λιποθυμούν εξαιτίας της θερμοκρασίας, που είναι λίγο επιθετικοί κι αυτό είναι φυσιολογικό έπειτα από όλες αυτές τις ημέρες με καύσωνα».

Παρά τις εκκλήσεις του να υπάρξει «ταχεία δράση της (σ.σ. ομοσπονδιακής) κυβέρνησης», ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και οι υπουργοί του σιωπούν.

Σε ανακοίνωσή της η αμερικανική συνοριοφυλακή διαβεβαίωσε ότι αύξησε το προσωπικό που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή για να αντιμετωπιστεί κατά τρόπο «ασφαλή, ανθρώπινο και συντεταγμένο» η κατάσταση, ότι διένειμε πόσιμο νερό και σερβιέτες στους μετανάστες, ενώ εγκατέστησε φορητές χημικές τουαλέτες.

Αφού συλληφθούν, οι ενήλικοι, οι οποίοι «στη μεγάλη πλειονότητά τους φθάνουν μόνοι», καθώς και «αρκετές οικογένειες», πρόκειται «να επαναπροωθηθούν δυνάμει υγειονομικού κανονισμού» που είχε υιοθετηθεί όταν εκδηλώθηκε η πανδημία για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, πρόσθεσε.

Όμως ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την Πέμπτη την κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν να μην προχωρά πλέον σε επαναπροωθήσεις οικογενειών επικαλούμενη το πλαίσιο αυτό, κάτι που ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα για τις αρχές, αντιμέτωπες ήδη με μεταναστευτικές ροές ιστορικών διαστάσεων στα σύνορα με το Μεξικό. Χθες Παρασκευή η ομοσπονδιακή κυβέρνηση άσκησε έφεση στη συγκεκριμένη δικαστική απόφαση.

«Καταστροφή»

Πάνω από 1,3 εκατ. μετανάστες έχουν συλληφθεί στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού αφότου ανέλαβε την αμερικανική προεδρία ο Τζο Μπάιντεν, αριθμός άνευ προηγουμένου την τελευταία 20ετία.

Η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση κατηγορεί εδώ και μήνες τον κ. Μπάιντεν ότι προκάλεσε «μεταναστευτική κρίση» χαλαρώνοντας τα μέτρα του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κατάσταση στη Ντελ Ρίο της προσφέρει νέα πυρομαχικά. Αφού επισκέφθηκε την πόλη, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τεντ Κρουζ κατήγγειλε την «καταστροφή που προκάλεσε ο Τζο Μπάιντεν».

Κατ’ αυτόν, οι μετανάστες βρίσκονται κάτω από τη γέφυρα «επειδή ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έλαβε την πολιτική απόφαση να ακυρώσει τις πτήσεις επαναπατρισμού στην Αϊτή» μετά τη δολοφονία τον Ιούλιο του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, που επέτεινε το χάος στο νησί των Αντιλλών.

Οι υπήκοοι της φτωχότερης χώρας του δυτικού ημισφαιρίου παραμένουν μικρή μειονότητα των μεταναστών που φθάνουν παράτυπα στις ΗΠΑ, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται τους τελευταίους μήνες.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί