Κληθείς από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa να σχολιάσει πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ (CSU) σχετικά με την ανάγκη επέκτασης της ΕΕ σε «ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ», καθώς «δεν είναι πλέον δυνατό να βασίζεται κανείς άνευ όρων στις ΗΠΑ», ο κ. Ρούτε σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν από την Ευρώπη να δαπανήσει περισσότερα κονδύλια για την άμυνα, αλλά μόνο παράλληλα μαζί τους.
«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το ΝΑΤΟ και θα παραμείνουν στην Συμμαχία και στην Ευρώπη. Δεν έχω καμία αμφιβολία για αυτό», διαβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας και παρέπεμψε στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Χάγης, όπου οι σύμμαχοι δεσμεύθηκαν για αμυντικές δαπάνες ύψους 5% του ΑΕΠ τους έως το 2035, πιστώνοντας την απόφαση στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Πιστεύω ότι αυτό ήταν και παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής του Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ είναι πολύ σημαντική για το ΝΑΤΟ, αλλά τα 23 κράτη-μέλη της που είναι ταυτόχρονα και μέλη του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν μόνο το ¼ της συνολικής οικονομικής δύναμης της Συμμαχίας. «Το 75% παραμένει εκτός ΕΕ», επισήμανε, αναφερόμενος στην Βρετανία, τη Νορβηγία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.
Ο Μάνφρεντ Βέμπερ υποστηρίζει πάντως σταθερά την ενίσχυση της αμυντικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσφατα δήλωσε μάλιστα «δικαιωμένος» από τη νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ και την στάση της Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία. Το σύνθημα είναι «Πρώτα η Αμερική», ανέφερε ο κ. Βέμπερ και επανέλαβε τη θέση του ακόμη και για ίδρυση ευρωπαϊκού στρατού.
Φ. Καραβίτη – ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Η απίστευτη χριστουγεννιάτικη ιστορία μιας οικογένειας: «Καλέσαμε έναν άστεγο για δείπνο κι έμεινε για 45 χρόνια»
- Κολωνάκι: Συνελήφθη για τη δολοφονία της 87χρονης μητέρας του
- Εξελίξεις λίγο πριν την Πρωτοχρονιά: Θα πάει για… υπογραφές στον Τραμπ ο Ζελένσκι;
- Τρεις κλοπές εξιχνιάστηκαν σε περιοχές της Δράμας – Παραβίασαν μπαλκονόπορτες και πήραν χρήματα και κοσμήματα
- Κορυφώνεται η αγωνία για τους τρεις ορειβάτες που αγνοούνται
- Η στιγμή που χριστουγεννιάτικο δέντρο στην ισλαμική Συρία τυλίγεται στις φλόγες, vid
- Αυτό θα πει “σοβαρό χιόνι” στη Ρωσία, vid
- Εξαρθρώθηκε ομάδα που διέπραττε κλοπές σε βάρος πολιτών, προσποιούμενη υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ
- Μαλαισία: Ένοχος ο πρώην πρωθυπουργός Νατζίμπ Ραζάκ για κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα χρήματος
- Τραγωδία στο Τέξας: Μεθυσμένη οδηγός μπήκε στο αντίθετο ρεύμα και ξεκλήρισε οικογένεια
Κύρια Θέματα









