Μαμντάνι Vs Μασκ- Προσωποποίηση της κόντρας αριστεράς και δεξιάς στις ΗΠΑ (Vid)

Μεγάλη αντιπαράθεση προκάλεσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ζόχραν Μαμντάνι όταν,

σε ομιλία του για την 250ή επέτειο της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών, άσκησε κριτική στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, θέλοντας να αναδείξει το ζήτημα της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας.

Όπως δήλωσε ο Μαμντάνι: «Βλέπουμε την πλουσιότερη χώρα στην ιστορία του κόσμου, μια χώρα όπου παιδιά πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένα, ενώ ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος του κόσμου διψά για ακόμη περισσότερα».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Έλον Μασκ, ο οποίος, μετά την προσωρινή ανάδειξή του σε πρώτο τρισεκατομμυριούχο του κόσμου αμέσως μετά την εισαγωγή της SpaceX στο χρηματιστήριο, απαντώντας μέσω του Χ: «Ο Μαμντάνι δεν έχει δημιουργήσει τίποτα. Είναι κάποιος που παίρνει, ποτέ κάποιος που δημιουργεί».

Επόμενο ήταν από κάτω στα σχόλια να γίνει χαμός. Η δημοφιλέστερη απάντηση στη δημοσίευσή του Μασκ υποστήριξε ότι η αυτοκρατορία του έχει επωφεληθεί από δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής χρηματοδότησης.

Ένας άλλος χρήστης τον χαρακτήρισε «τον μεγαλύτερο μεμονωμένο αποδέκτη χρημάτων των Αμερικανών φορολογουμένων όλων των εποχών».

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η κριτική του πολιτικού ακτιβιστή Τζέι Πόντι, ο οποίος υποστήριξε ότι πολλές από τις επιχειρηματικές επιτυχίες του Μασκ βασίστηκαν στη δουλειά άλλων ανθρώπων, γράφοντας: «Ο Μάρτιν Έμπερχαρντ και ο Μαρκ Τάρπενινγκ ίδρυσαν την Tesla», αναφερόμενος στους αρχικούς ιδρυτές της εταιρείας πριν ο Μασκ ενταχθεί σε αυτή το 2004. «Δεν εφηύρες το eBay ή το Twitter».

Ο Πόντι πρόσθεσε, αναφερόμενος στον Μασκ: «Η περιουσία σου προέρχεται από εξαγορές, επιθετικές κινήσεις και απόδοση ευσήμων στον εαυτό σου για δουλειές άλλων», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Ό,τι έχεις, δημιουργήθηκε από εργαζόμενους και εσύ πολεμάς τη συνδικαλιστική τους οργάνωση, ενώ λαμβάνεις κρατική βοήθεια».

Οι δηλώσεις αυτές αναζωπύρωσαν τη συζήτηση γύρω από την άνοδο του Μασκ και τον ρόλο της κρατικής υποστήριξης στις εταιρείες του, ιδιαίτερα στην Tesla και τη SpaceX. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις ΗΠΑ, οι επιχειρήσεις του Μασκ έχουν λάβει συνολικά, τουλάχιστον 38 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω κρατικών συμβολαίων, δανείων, επιδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων.

Από την άλλη πλευρά, οι υποστηρικτές του Μαμντάνι υποστηρίζουν ότι η πολιτική του βασίζεται περισσότερο στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών. Μεταξύ των προτάσεών του περιλαμβάνονται η επέκταση οικονομικής παιδικής φροντίδας, η αντιμετώπιση της κλοπής μισθών εις βάρος εργαζομένων στην οικονομία των εφαρμογών, η δημιουργία δημοτικών καταστημάτων τροφίμων και η επιβολή πρόσθετου φόρου σε πολυτελείς κατοικίες στη Νέα Υόρκη.

Μετά την εκτόξευση της αξίας της SpaceX που έκανε τον Μασκ τον πρώτο τρισεκατομμυριούχο, ο Μαμντάνι είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά: «Λόγος Νο 1.000.000.000.000 για τον οποίο πρέπει να φορολογούμε τους πλούσιους».
Μάλιστα η αντιπαράθεση επεκτείνεται ακόμα παρά πέρα, αφού ο Μαμντάνι δημιούργησε τη δική του Επιτροπή Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, εμπνευσμένη εν μέρει από την υπηρεσία DOGE του Μασκ.

Και η κόντρα ανάμεσα στις δυο ελίτ του πλανήτη καλά κρατεί.

Δείτε τη λεκτική τους κόντρα και το επίμαχο βίντεο ΕΔΩ

photo:pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί