Μαλαισία/Ταϊλάνδη: Οι δύο επόμενες χώρες για τους BRICS! Ο όρος για να «εισέλθουν»

Όλο και περισσότερες χώρες στον υπερεθνικό οργανισμό της νέας πολυπολικής τάξης πραγμάτων.

Οποιαδήποτε χώρα επιδιώκει να ενταχθεί στην ομάδα BRICS δεν πρέπει να συμμετέχει σε παράνομες μονομερείς κυρώσεις!

Αυτό δήλωσε πρόσφατα, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, τονίζοντας ότι αυτό είναι βασικό κριτήριο για να υποδεχτεί η Μόσχα νέα μέλη, σε έναν υπερεθνικό, η οποία «μαντρώνει» όλο και περισσότερες χώρες με αντάλλαγμα την οικονομική «εκτόξευση» και την τεχνολογική άνοδο!

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Μόσχα, ο διπλωμάτης αναφέρθηκε στο όραμα της Ρωσίας για περαιτέρω διεύρυνση των BRICS.

«Για εμάς, ένα από τα βασικά κριτήρια για την ένταξη στις BRICS και στις χώρες-εταίρους που υποδέχονται είναι η μη συμμετοχή…στις παράνομες πολιτικές κυρώσεων, τα παράνομα περιοριστικά μέτρα κατά οποιουδήποτε συμμετέχοντος των BRICS, πρώτα απ’ όλα, φυσικά, κατά της Ρωσίας», δήλωσε ο Ryabkov. 

Αυτή η στάση αντιμετωπίζεται με «πλήρη κατανόηση» από άλλα μέλη των BRICS, σημείωσε ο Ryabkov. Η Μόσχα αναμένει ότι μια τέτοια θέση θα διατηρήσει τον «βασικό της χαρακτήρα» καθώς η ομάδα αναπτύσσεται στο μέλλον, είπε.

 «Το γεγονός ότι οι BRICS θα αναπτυχθούν είναι αδιαμφισβήτητο», είπε ο διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι τα σημερινά δέκα μέλη της ομάδας έχουν ήδη «προσαρμοστεί» μεταξύ τους και τώρα εργάζονται “σαν ομάδα.”

Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο της φιλοδοξίας της Μαλαισίας αλλά και της Ταϊλάνδης να ενταχθούν στον διακυβερνητικό οργανισμό BRICS – Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική!

Οι BRICS ιδρύθηκαν το 2006 από την Βραζιλία, την Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα, ενώ η Νότια Αφρική εντάχθηκε το 2011. Έχει επεκταθεί και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως νέα μέλη, από την 1η Ιανουαρίου 2024. Εκτός από την Μαλαισία, η Ταϊλάνδη ενδιαφέρεται επίσης να ενταχθεί στους BRICS.

«Οι BRICS είναι μια εναλλακτική λύση στο δυτικό μπλοκ. Είναι μια καλή κίνηση καθώς η Μαλαισία θα ευθυγραμμιστεί με χώρες με αναδυόμενες οικονομίες», δήλωσε ο Azeem, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικής Έρευνας, Universiti Sains Malaysia.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Ταϊλάνδης, Maris Sangiampongsa, επέστρεψε στην Ταϊλάνδη την περασμένη εβδομάδα μετά από μια συνάντηση των BRICS στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Nikorndej Balankura δήλωσε σε γραπτή δήλωση στη VOA ότι ο Maris είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του σχετικά με τους BRICS.

«Στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των BRICS αυτή την εβδομάδα, ο Υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στον κ. Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ως νυν πρόεδρο των BRICS, την επίσημη επιστολή προθέσεων της Ταϊλάνδης να ενταχθεί στους BRICS. Αναμένουμε ότι οι BRICS θα εξετάσουν τώρα το αίτημα της Ταϊλάνδης με βάση τις διαδικασίες της», σύμφωνα με την δήλωση.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί