προκειμένου να εξηγήσει ότι “η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του ισλάμ”, σε απάντηση σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο της βρετανικής εφημερίδας τη Δευτέρα, το οποίο όμως πλέον έχει αποσυρθεί.
Σε μια μακροσκελή “επιστολή προς τον εκδότη”, που αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εκφράζει την αγανάκτησή του για το άρθρο, το οποίο, όπως δηλώνει, “τον κατηγορεί ότι στιγματίζει για εκλογικούς σκοπούς τους Γάλλους μουσουλμάνους, ακόμη χειρότερα ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας απέναντί τους”.
“Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι η Γαλλία, το κράτος της, καλλιεργεί τον ρατσισμό εις βάρος των μουσουλμάνων”, τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.
Όπως και στη συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο Μακρόν επιθυμεί να εξηγήσει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας ότι η μάχη του είναι “εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού” (σ.σ.: δηλαδή των φανατικών ισλαμιστών που δεν επιθυμούν να υπακούουν στους νόμους του γαλλικού κράτους, αλλά σε αυτούς που επιβάλλει ο τρόπος που ερμηνεύουν το ισλάμ) και όχι εναντίον του ισλάμ, την ώρα που μουσουλμάνοι σε πολλές χώρες αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, καλώντας και σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.
Αφού υπενθυμίζει τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία μετά από την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015, από τις οποίες σκοτώθηκαν 300 άνθρωποι, ο Μακρόν εξηγεί ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα του κράτους της, την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζει ότι “δεν θα εκχωρήσει τίποτα”.
Παράλληλα στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει με λεπτομέρειες την περίπτωση του “ισλαμιστικού αυτονομισμού”, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι “πεδίο καλλιέργειας τρομοκρατικών τάσεων”.
Κάνει λόγο “για εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, για τα οποία φοβόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους”.
“Σε κάποιες συνοικίες, όπως και στο διαδίκτυο, ομάδες που συνδέονται με το ακραίο ισλάμ διδάσκουν στα παιδιά της Γαλλίας το μίσος προς τη Δημοκρατία, τα καλούν να μην σέβονται τους νόμους”.
“Δεν με πιστεύετε; Ξαναδιαβάστε τις συνομιλίες, τις εκκλήσεις για μίσος που διαδίδονται στο όνομα ενός παρεκκλίνοντος ισλάμ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που τελικά κατέληξαν στον θάνατο του καθηγητή Σαμουέλ Πατί πριν από μερικές ημέρες. Πηγαίνετε να επισκεφθείτε τις συνοικίες όπου μικρά κορίτσια τριών ή τεσσάρων ετών φορούν μπούρκα” και “αναθρέφονται με ένα σχέδιο μίσους εναντίον των αξιών της Γαλλίας”, καταγγέλλει.
“Εναντίον αυτού σκοπεύει να πολεμήσει σήμερα η Γαλλία”, αλλά “ποτέ εναντίον του ισλάμ”. “Κατά του σκοταδισμού, του φανατισμού, του βίαιου εξτρεμισμού. Ποτέ κατά μιας θρησκείας. Λέμε ‘όχι στη χώρα μας!’”, υπογραμμίζει ο Μακρόν.
“Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως κυρίαρχου κράτους”, “δεν έχουμε ανάγκη κανένα άρθρο εφημερίδας που προσπαθεί να μας διχάσει”, καταλήγει.
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- “Το βαπόρι απ’ την Περσία…” – Η πραγματική ιστορία πίσω από το θρυλικό τραγούδι του Τσιτσάνη
- Κλιμάκωση αγροτικών κινητοποιήσεων με 48ωρους αποκλεισμούς σε Τελωνείο Κακκαβιάς και λιμάνι Ηγουμενίτσας
- Μαρινάκης: Όσα είπε για αγρότες, Φαραντούρη, κόμμα Καρυστιανού και Βαρουφάκη
- Ένα δωμάτιο, ένα βιβλίο – Το πιο παράξενο βιβλιοπωλείο στον κόσμο είναι στην Ιαπωνία και σας βγάζει από τα διλήμματα
- Αναστέλλεται η απεργία των λαϊκών αγορών – Κανονικά στους πάγκους τους οι παραγωγοί την Παρασκευή
- Ήπειρος: Μήνυμα του 112 σε κατοίκους για έντονα καιρικά και κατολισθητικά φαινόμενα
- Μόσχα εναντίον Ουάσινγκτον – Όσα συνέβησαν παραπέμπουν σε δεξιάς απόχρωσης «Ψυχρό Πόλεμο»
- Το παλαιότερο εστιατόριο στον κόσμο μόλις έγινε 300 ετών – Σε ποια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα βρίσκεται
- Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες της Καρδίτσας – Με τα τρακτέρ τους στον Μπράλο από Πέμπτη πρωί
- Χριστοδουλίδης: Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι μια αυτόνομη και εξωστρεφής Ε.Ε. (upd)









