Μακελειό στην Τυνησία: Πυρ άνοιξε μπροστά σε συναγωγή – 4 νεκροί και 9 τραυματίες (video)

Σύμφωνα με το τυνησιακό υπουργείο Εξωτερικών, ο ένας από τους «επισκέπτες» που σκοτώθηκαν ήταν υπήκοος Γαλλίας, ο δεύτερος Τυνήσιος.

Ο δράστης άνοιξε πυρ αδιακρίτως εναντίον ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας και επισκεπτών μπροστά από συναγωγή, προτού πέσει και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες των δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αρχές στην Τύνιδα δεν έχουν κάνει κάποια δημόσια εκτίμηση ως αυτό το στάδιο για τα κίνητρα του δράστη.

Στο παρελθόν, τζιχαντιστές έχουν βάλει στο στόχαστρο τόσο το προσκύνημα στην Τζέρμπα, νήσο που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, όσο και άλλες τοποθεσίες στην Τυνησία.

Το 2020, έκρηξη έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί αστυνομικός.

Το 2019, δυο βομβιστές-καμικάζι πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία είχαν ζωστεί έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, με αποτέλεσμα και σε εκείνη την περίπτωση να σκοτωθεί αστυνομικός.

Το 2015, τζιχαντιστές δολοφόνησαν δεκάδες τουρίστες, εξαπολύοντας επιθέσεις σε παραθαλάσσιο θέρετρο και πολυσύχναστο μουσείο της Τύνιδας.

Το ετήσιο προσκύνημα στη Γρίμπα, όπου βρίσκεται η αρχαιότερη εβραϊκή συναγωγή της Αφρικής, κάνουν εκατοντάδες εβραίοι πιστοί κάθε χρόνο.

Τα μέτρα ασφαλείας στην Τζέρμπα έγιναν μάλιστα πολύ πιο αυστηρά από το 2002, όταν είχε διαπραχθεί επίθεση της Αλ Κάιντα η οποία και στοίχισε τη ζωή σε 21 δυτικούς τουρίστες.

Στη μουσουλμανική Τυνησία απομένουν σήμερα περίπου 1.800 εβραίοι. Η κοινότητά τους συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες της βόρειας Αφρικής. Η παρουσία τους στη σημερινή Τυνησία ανάγεται στα χρόνια της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.

Μάλιστα προχθές, Δευτέρα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τυνησία, ο Τζόι Χουντ, επισκέφθηκε τη συναγωγή στην Τζέρμπα μαζί με την ειδική επιτετραμμένη των ΗΠΑ για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, τη Ντέμπορα Λίπστατ.

(με πληροφορίες από newsit. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί