• Αρχική
  • Άρθρα
  • Λευκορωσία: Η ηγέτις της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δηλώνει έτοιμη να ηγηθεί του έθνους

Λευκορωσία: Η ηγέτις της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δηλώνει έτοιμη να ηγηθεί του έθνους

Η ηγέτις της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να ηγηθεί της Λευκορωσίας και ζήτησε την δημιουργία ενός νομικού μηχανισμού για να διασφαλιστεί ότι θα μπορέσουν να διεξαχθούν νέες δίκαιες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της από την Λιθουανία, η Τιχανόφσκαγια κάλεσε επίσης τους αξιωματικούς των δυνάμεων ασφαλείας και επιβολής του νόμου να αλλάξουν πλευρά, εγκαταλείποντας την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, λέγοντας ότι η παρελθούσα συμπεριφορά τους θα συγχωρεθεί, αν το κάνουν αυτό.

Το βίντεο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα μια μέρα μετά τη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Μινσκ πολιτών της Λευκορωσίας, που φώναζαν συνθήματα όπως “Παραιτήσου!”, στη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει γίνει μέχρι σήμερα κατά της επανεκλογής στην προεδρία με νοθεία, όπως καταγγέλλουν οι διαδηλωτές, πριν από μια εβδομάδα του ισχυρού άνδρα της Λευκορωσίας.

“Είμαι έτοιμη να πάρω την ευθύνη και να ενεργήσω ως εθνική ηγέτις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου”, δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, σημειώνοντας ότι έχει ζωτική σημασία να αξιοποιηθεί στο έπακρο η ορμή που υπάρχει έπειτα από μια εβδομάδα κινητοποιήσεων.

Η πρώην καθηγήτρια αγγλικών έχει γίνει μια από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες της αντιπολίτευσης κατά του Λουκασένκο, ο οποίος αγωνίζεται να περιορίσει ένα κύμα διαμαρτυριών και απεργιών που θέτουν την μεγαλύτερη πρόκληση στην παραμονή του στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια.