“Λάθος” να μιλήσω για τη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε

Ως «λάθος» περιέγραψε τη δήλωσή του ότι βρίσκει «ενδιαφέρουσα» τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, λίγους μήνες πριν από την εκπνοή της θητείας του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του τον Οκτώβριο, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ολλανδίας δήλωσε ότι βρίσκει ενδιαφέρουσα τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα σήμερα ωστόσο, ερωτώμενος σχετικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο κ. Ρούτε σημείωσε ότι «ήταν λάθος που το είπα δημόσια» και πρόσθεσε ότι δεν θα προσθέσει «τίποτα άλλο στο λάθος, διαφορετικά μπορεί να υπάρξουν άλλες ερμηνείες».

Η θητεία του σημερινού γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκπνέει στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 2024 και, εκτός από τον Ρούτε, συζητούνται η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Κρισγιάνις Κάρινς. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον σημερινό προσκεκλημένο του, ο Σολτς αναγνώρισε μεταξύ άλλων τις ικανότητες του Μαρκ Ρούτε στην εξωτερική πολιτική: «Είναι ένας πολύ έμπειρος πολιτικός με πολλές από τις δεξιότητες που χρειάζονται προκειμένου να ελέγξει κανείς μεγάλους κυβερνητικούς μηχανισμούς, αλλά και με μεγάλη εμπειρία στην πολιτική και στην εξωτερική πολιτική», δήλωσε.

Έπειτα από 13 χρόνια στην πρωθυπουργία της χώρας του, οΡούτε αποχωρεί από την πολιτική, μετά την ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες εκλογές. Έχει παρόλα αυτά δηλώσει ότι θα παραμείνει στη θέση του μέχρις ότου σχηματιστεί νέα κυβέρνηση. Τις εκλογές κέρδισε ο δεξιός Γκέερτ Βίλντερς και θα πρέπει τώρα να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί