Λαγκάρντ: «Κίνδυνοι στην ευρωζώνη λόγω των μεταλλάξεων»

Η οικονομία της Ευρωζώνης πιθανότατα θα αποφύγει το πιο απαισιόδοξο σενάριο που είχε καταρτισθεί στην αρχή της πανδημίας της COVID-19,

αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους από τις μεταλλάξεις του ιού, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

«Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές λόγω της ταχείας προόδου των εμβολιαστικών προγραμμάτων έχουν μειώσει την πιθανότητα πολύ κακών σεναρίων. Φυσικά, η αρχική ανάκαμψη εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα λόγω και της εξάπλωσης των μεταλλάξεων του ιού», δήλωσε η Λαγκάρντ, η οποία μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την ιδιότητά της ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου (ESRB).

H ΕΚΤ αρχίζει τη συζήτηση για το αν θα περιορίσει τo τεράστιο πρόγραμμά της αγορών ομολόγων καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει από την προκληθείσα από τον κορονοϊό ύφεση, ενώ εμφανίζονται διαφορές μεταξύ των αξιωματούχων της από διαφορετικές χώρες.

Στην ετήσια έκθεσή του, που δημοσιεύτηκε σήμερα, το ESRB ανέφερε ότι οι χώρες της ΕΕ με το υψηλότερο χρέος μπορεί να δυσκολευτούν από μία αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τη μεγάλη αύξηση του δανεισμού τους για να χρηματοδοτήσουν τα μέτρα στήριξης από την πανδημία.

Μία περαιτέρω αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο του κόστους δανεισμού από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σημείωσε το ESRB.

«Ο αντίκτυπος από τη μετάδοση… θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, αν η ενίσχυσης της κλίσης στην καμπύλη των αποδόσεων προηγείτο αισθητά της οικονομικής ανάκαμψης στην ΕΕ», σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας: «Μία αισθητά ισχυρότερη από ό,τι παρατηρείται σήμερα αύξηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη δυναμική του χρέους, κυρίως σε χώρες που μπήκαν στην κρίση της COVID-19 με αυξημένο χρέος».

(φωτο: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί