Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Κριστίν Λαγκάρντ, επέκρινε χθες Δευτέρα τη «φρικτή» φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρόσφατα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιδρώντας στον ισχυρισμό του πως δημιουργήθηκε για να «ξαφρίζει» τις ΗΠΑ.
Θύμισε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ότι οι ΗΠΑ είχαν ενθαρρύνει την ίδρυση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι το να λέγεται πως «δημιουργήθηκε στην πραγματικότητα με σκοπό να καταφέρει πλήγμα στις ΗΠΑ» είναι κάτι «αντίθετο στην κοινή λογική» και «ενάντιο στην ιστορία» καθώς «ασφαλώς δεν είναι αυτός ο σκοπός» της Γηραιάς Ηπείρου.
Ο Ρεπουμπλικάνος έκανε τις επίμαχες δηλώσεις για την ΕΕ όταν ανακοίνωσε τους τελωνειακούς δασμούς, κατ’ αυτόν «ανταποδοτικούς», επικαλούμενος το εμπορικό πλεόνασμά της έναντι της χώρας του.
Για την Λαγκάρντ, τα σχόλια αυτά του κ. Τραμπ είναι μέρος της «πρόκλησης» που αρέσκεται να χρησιμοποιεί και «έχουμε συνηθίσει, δυστυχώς», όπως παρατήρησε, συμπληρώνοντας πως ενθαρρύνει την ΕΕ να συνεχίσει τον διάλογο με τις ΗΠΑ για να κλειστεί συμφωνία.
Ο Τραμπ, την Κυριακή, ανακοίνωσε πως παρατείνει την προθεσμία για την εφαρμογή των δασμών μέχρι τις 9 Ιουλίου, έπειτα από συνδιάλεξη με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Για την Κριστίν Λαγκάρντ, οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν «απλά να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα», να «παριστάνουν».
«Πρέπει να εμπλακούμε σε διάλογο, να συνεργαστούμε με την ομάδα του, να ακούσουμε τι προτείνει», κατόπιν «να κάνουμε δικές μας προτάσεις και να διαπραγματευτούμε», εξήγησε.
Η ΕΕ αντιμετωπίζει δασμούς «βάσης» 10% που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ τον περασμένο μήνα στις εισαγωγές από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου, καθώς και δασμούς 25% στα αυτοκίνητα, στον χάλυβα και στο αλουμίνιο.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: ΑΠΕ -ΜΠΕ / EPA -KEYSTONE)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ουγγαρία για ΕΕ και «μεταναστευτικό»: «Δεν έχει καμία εξουσία να αποφασίζει με ποιον θα πρέπει να ζουν οι Ούγγροι»
- Νέο χτύπημα σε Τραμπ: Δικαστής μπλόκαρε την ανάπτυξη της Εθνοφρουράς στο Λος Άντζελες
- Προσοχή! Κίνδυνος απάτης με δήθεν μήνυμα από το υπουργείο Ανάπτυξης για “εορταστικό πακέτο”
- Μητσοτάκης για προσωπική διαφορά: Μία ακόμα από τις μεγάλες αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου τελειώνει οριστικά
- «Εξοικονομώ 2025»: Το πρόγραμμα ξεκινά με υπαγωγή 20.840 νοικοκυριών – Παράταση για τις δανειακές συμβάσεις
- «Συζητάμε με τους Αμερικανούς για την μεταπολεμική Ουκρανία», λέει τώρα ο Ζελένσκι
- Σέρρες: Στα γραφεία των εκλεγμένων βουλευτών του νομού αγρότες από το μπλόκο του Προμαχώνα
- Ποιές αφρικανικές χώρες είναι υποψήφιες να φιλοξενήσουν “κέντρα επιστροφής” μεταναστών
- Ζελένσκι: Η Κίνα εντατικοποιεί τη συνεργασία της με τη Ρωσία και στον στρατιωτικό τομέα
- Τραμπ για Μπάιντεν: «Αυτό το κοιμισμένο καθίκι κατέστρεψε τη χώρα μας», vid
Κύρια Θέματα









