Οι περιορισμοί της Ρωσίας στις εξαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες απειλούν με διακοπές την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας των ΗΠΑ, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας για τα Διεθνή Οικονομικά, Daleep Singh.
«Η Ρωσία περιόρισε τις εξαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου τον περασμένο Νοέμβριο, δημιουργώντας τον κίνδυνο διακοπής της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας μας και των συμμάχων», είπε ο Σινγκ κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Ατλαντικό Συμβούλιο.
Τον Νοέμβριο, η Ρωσία εισήγαγε προσωρινούς περιορισμούς στις εξαγωγές εμπλουτισμένου ουρανίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με εξαιρέσεις για παραδόσεις που πραγματοποιούνται βάσει αδειών της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικού και Ελέγχου Εξαγωγών.
Η κίνηση ήταν η απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ τον Μάιο του 2024 να απαγορεύσουν τις εισαγωγές προϊόντων ουρανίου από τη Ρωσία.
Η νομοθεσία των ΗΠΑ επιτρέπει παρεκκλίσεις εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες καθορίσουν ότι δεν υπάρχει διαθέσιμη εναλλακτική βιώσιμη πηγή ουρανίου χαμηλού εμπλουτισμού για τη διατήρηση της συνεχιζόμενης λειτουργίας ενός αμερικανικού πυρηνικού αντιδραστήρα ή μιας εταιρείας πυρηνικής ενέργειας.
Η ίδια η απαγόρευση λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2040.
Το 2023, οι ΗΠΑ και η Κίνα ήταν στην κορυφή της λίστας των Ρώσων εισαγωγέων ουρανίου, ακολουθούμενες από τη Νότια Κορέα και τη Γαλλία.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 27% του εμπλουτισμένου ουρανίου που παρασχέθηκε στους εμπορικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ το 2023. Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ από τη Ρωσία μέχρι τον Ιούλιο του 2024 ανήλθαν σε 313.050 κιλά, μειωμένες κατά 30% από το 2023.
Με πληροφορίες από Sputnik – freepik photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ο Ζελένσκι επιβάλλει… κυρώσεις σε ξένους κατασκευαστές που βοηθούν τη Ρωσία
- Viral το ΒΙΝΤΕΟ με τον Όρμπαν να σηκώνει… βαράκια με το κουστούμι
- Θεσσαλονίκη: Δύο συλλήψεις για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης – Καταδίωξη και σύλληψη 17χρονου οδηγού δικύκλου
- Η νεολαία “πέταξε” με μαχητικά F-16 – Συστήματα εικονικής πραγματικότητας VR στην Πάτρα – ΦΩΤΟ
- Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού Υποψηφίων Δικηγόρων Β’ Εξεταστικής Περιόδου 2025
- Κεραμέως: «Ψηφίζεται το ν/σ για τις Συλλογικές Συμβάσεις, ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις μισθών»
- Η Κρίστεν Στιούαρτ λέει ότι ακόμα την «στοιχειώνει» η πριγκίπισσα Νταϊάνα
- Οικισμούς στο Χάρκοβο και το Σούμι λένε πως κατέλαβαν οι Ρώσοι
- Ανθρωποειδές ρομπότ κάνει ακροβατικά…στην προσπάθεια να καθαρίσει το χιόνι! ΒΙΝΤΕΟ
- Η αναγέννησή της παραδοσιακής χειροτεχνίας, εφαλτήριο ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας









