Ένοπλες ομάδες αυτονομιστών Κούρδων προσπάθησαν να περάσουν από το Ιράκ στο Ιράν, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters τρεις πηγές, μια πιθανή ένδειξη ότι ξένες οντότητες ενδεχομένως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αστάθεια στην χώρα.
Οι τρεις πηγές –μεταξύ των οποίων και ένας υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος– μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο ότι θα παραμείνουν ανώνυμες. Όπως είπαν, η υπηρεσία πληροφοριών της γειτονικής Τουρκίας προειδοποίησε τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ότι Κούρδοι μαχητές πέρασαν τα σύνορα τις τελευταίες ημέρες.
Η κατάσταση στην Μέση Ανατολή δείχνει να έχει ξεσηκώσει τους Κούρδους της περιοχής, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στην Τουρκία.
Ήδη στην Συρία υπάρχουν συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και ισλαμιστών, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις αρνούνται να ενσωματωθούν στον συριακό στρατό με τους όρους που βάζει η νέα κυβέρνηση στην Δαμασκό, καθώς οι κουρδικές δυνάμεις θέλουν να διατηρήσουν την αυτονομία τους με το βλέμμα στο μέλλον σε δική τους κρατική οντότητα.
Πλέον δείχνει να υπάρχει ξεσηκωμός Κούρδων και στην περιοχή Ιράκ-Ιράν-Τουρκία !
Ο Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι οι IRGC συγκρούστηκαν με τους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι επιδίωκαν να προκαλέσουν αστάθεια και να εκμεταλλευτούν τις διαδηλώσεις.
Η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ δεν σχολίασε το θέμα, ούτε εξάλλου και η τουρκική προεδρία στην Άγκυρα. Η Τουρκία, που χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Κούρδους μαχητές στο βόρειο Ιράκ, έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες ότι οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στο Ιράν θα κλιμακώσει τις περιφερειακές κρίσεις.
Σύμφωνα με τον Ιρανό αξιωματούχο, οι μαχητές προέρχονταν από το Ιράκ και την Τουρκία και η Τεχεράνη ζήτησε από αυτές τις χώρες να σταματήσουν την μεταφορά μαχητών ή όπλων στο Ιράν.
Όλο αυτό φυσικά δεν είναι καθόλου θετική εξέλιξη για την Άγκυρα.
Η αναταραχή στην Μέση Ανατολή ενδεχομένως επιφέρει ευνοϊκές συνθήκες, προκειμένου οι Κούρδοι να εγείρουν απαιτήσεις. Και Κούρδοι υπάρχουν αμέτρητοι και εντός σημερινής Τουρκίας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo αρχείου EPA-EPA
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Το Ισραήλ ενέκρινε αμφιλεγόμενο νόμο για θανατική ποινή σε «τρομοκράτες»
- Γ. Στουρνάρας: Δυσκολότερη η διαχείριση αυτής της κρίσης από εκείνη του 2021-22
- Πραγματική «influencer»: Γιαγιά 103 ετών δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να δουλεύει καθημερινά! (BINTEO)
- Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται πως οι συνομιλίες με το Ιράν προχωρούν
- Ξεκίνησε η βεβαίωση κλήσεων από τις κάμερες Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τις κάμερες των λεωφορείων
- Απίστευτος εφιάλτης για γυναίκα στη Φλόριντα: Πώς ένα παγωτό άλλαξε για πάντα τη ζωή της
- Ενεργειακή κρίση: Οι δρόμοι οδηγούν στον Πούτιν – Αυτή η χώρα το έχει καταλάβει
- «Οδοντωτός»: Το ΤΕΕ αναλαμβάνει τη μελέτη για την επαναλειτουργία του
- Ελκυστικά κίνητρα για να πάνε γιατροί στα νησιά της 2ης ΥΠΕ – Τι προβλέπεται για στέγαση, σίτιση και μετακίνηση
- Επαναπατρισμό του 80% των Σύρων που ζουν στη Γερμανία ζήτησε ο Μερτς από τον πρόεδρο της Συρίας









