Ζελένσκι: «Η οικονομία της Ουκρανίας βρίσκεται σε κώμα»

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποβάθμισε τη σημασία του πρώτου φορτίου εξαγωγών σιτηρών από τη χώρα του μετά την εισβολή της Ρωσίας,

λέγοντας ότι μετέφερε ένα μικρό μέρος της σοδειάς που πρέπει να πουλήσει το Κίεβο ώστε να βοηθήσει να διασωθεί η διαλυμένη οικονομία του.

Το πλοίο, το Razoni, αναχώρησε από το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα μεταφέροντας 26.527 τόνους καλαμποκιού στην Τρίπολη του Λιβάνου, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή σιτηρών και λιπασμάτων – μια σπάνια διπλωματική επιτυχία σε έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς.

Όμως ο Ζελένσκι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε πως χρειάζεται περισσότερος χρόνος μέχρι να ξεκαθαρίσει αν θα ακολουθήσουν και άλλα φορτία εξαγωγής σιτηρών.

«Μόλις πρόσφατα, χάρη στον ΟΗΕ σε σύμπραξη με την Τουρκία, είχαμε ένα πρώτο πλοίο με φορτίο σιτηρών, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα ακόμη. Όμως ελπίζουμε πως είναι μία τάση που θα συνεχιστεί», είπε στους φοιτητές.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ουκρανία πρέπει να εξαγάγει το λιγότερο 10 εκατ. τόνους σιτηρών ώστε να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο ανέρχεται σε 5 δισ. δολάρια τον μήνα.

«Ο πόλεμος … σχεδόν σκοτώνει την οικονομία. Είναι σε κώμα», είπε ο Ζελένσκι. «Ο αποκλεισμός των λιμανιών από τη Ρωσία είναι μεγάλη απώλεια για την οικονομία.»

(scr)

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί