Ζαπορίζια: Το μπαλάκι στην ΙΑΕΑ πετάει η Ρωσία για τη ζώνη ασφαλείας στην πυρηνικό σταθμό

Η Ρωσία έχει εκθέσει τη θέση της όσον αφορά τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία και τώρα αναμένει απάντηση,

μετέδωσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής κρατικής υπηρεσίας πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

“Ο εκπρόσωπός μας στον ΔΟΑΕ (Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας) στην Βιέννη Μιχαήλ Ουλιάνοφ εργάζεται δραστήρια, όπως καταλαβαίνουμε, αλλά τώρα η απόφαση δεν βρίσκεται στη ρωσική πλευρά, δεν βρίσκεται στη Μόσχα”, πρόσθεσε το RIA, επικαλούμενο τις δηλώσεις του διευθύνοντα συμβούλου της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ.

Η περιοχή γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, ο οποίος κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις λίγο μετά την εισβολή τους έχει έκτοτε βομβαρδιστεί πολλές φορές, προκαλώντας την καταδίκη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Ο επικεφαλής του οργανισμού, ο Ραφαέλ Γκρόσι, σημείωσε εξάλλου σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν σήμερα ότι ελπίζει πως ως το τέλος του έτους θα έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία και την Ουκρανία για την δημιουργία της ζώνης αυτής προστασίας γύρω από τον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη και παρείχε περίπου το ένα πέμπτο του ηλεκτρικού ρεύματος της Ουκρανίας.

“Έχω δεσμευτεί για την επίτευξη λύσης το ταχύτερο δυνατό. Ελπίζω ως το τέλος του έτους”, υπογράμμισε ο Γκρόσι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, η οποία δημοσιεύεται σήμερα.

Ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ δεν απέκλεισε συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως και συνάντησή του με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

“Ο σκοπός μας είναι να αποφευχθεί ένα πυρηνικό ατύχημα, όχι να δημιουργήσουμε μια στρατιωτική κατάσταση που θα ευνοήσει την μία ή την άλλη πλευρά”, υπογράμμισε ο Γκρόσι.

(ΑΠΕΜΠΕ – scr)

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί