Ζαχάροβα: Πετρέλαιο ΓΙΟΚ σε όσες (ΕΧΘΡΙΚΕΣ) χώρες βάλουν πλαφόν

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Μόσχα προειδοποιεί επί του θέματος.

Το σενάριο επιβολής πλαφόν στην ανώτατη τιμή του ρωσικού πετρελαίου (και σε 2η φάση του αερίου) σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

Το μήνυμά της που έκανε γνωστό μεταξύ άλλων και από το Telegram έχει ως εξής:

«Η εισαγωγή του λεγόμενου «ανώτατου ορίου τιμών» για το ρωσικό πετρέλαιο είναι ένα μέτρο κατά της αγοράς. Διαταράσσει τις αλυσίδες εφοδιασμού και θα μπορούσε να περιπλέξει σημαντικά την κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Η Ρωσία δεν θα προμηθεύσει πετρέλαιο σε εκείνες τις χώρες που υποστηρίζουν αυτό το αντιρωσικό προκλητικό εγχείρημα.

Οι διαφωνίες που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το «ανώτατο όριο τιμών» για τους ενεργειακούς μεταφορείς επιβεβαιώνουν την απομόνωση αυτής της πρωτοβουλίας από την οικονομική πραγματικότητα.

Η επιταγή των τιμών και ο σχηματισμός ενός «καρτέλ αγοραστών» δημιουργούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο προηγούμενο για το διεθνές εμπόριο, το οποίο εξακολουθεί να διεξάγεται βάσει των αρχών της αγοράς.

Ταυτόχρονα, πολλές πετρελαιοπαραγωγές χώρες αντιτίθενται σε ένα τέτοιο μέτρο, γνωρίζοντας καλά ότι σήμερα στρέφεται κατά της Ρωσίας και αύριο, για πολιτικούς ή άλλους λόγους, μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα».

(pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί