Εκρήξεις συγκλόνισαν ένα ουγγρικό και ένα ρουμανικό διυλιστήριο πετρελαίου τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου. Διεξάγονται έρευνες και για τις δύο περιπτώσεις από τις αρχές Ουγγαρίας και Ρουμανίας.
Η πρώτη έκρηξη έπληξε το διυλιστήριο Petrotel-Lukoil στο Πλοϊέστι της Ρουμανίας, περίπου στις 11:30 π.μ. τοπική ώρα τη Δευτέρα. Δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε στο βιομηχανικό σύστημα αποχέτευσης, με την καταπακτή ενός φρέατος αποχέτευσης να εκτινάσσεται κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης. Το εργοστάσιο της Petrotel-Lukoil είναι μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου της Ρουμανίας και ανήκει στη ρωσική εταιρεία Lukoil.
Το δεύτερο, παρόμοιο περιστατικό συνέβη τη νύχτα της Δευτέρας στο διυλιστήριο της MOL στη Σατζαλομπάτα της Ουγγαρίας. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πυρκαγιά είχε τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το πρωί της Τρίτης, αλλά οι εργασίες είχαν ακόμη ανασταλεί και οι έρευνες συνεχίζονταν. Η κύρια αιτία της έκρηξης παραμένει άγνωστη.
Το πετρέλαιο που διυλίζεται στη Százhalombatta τροφοδοτεί κυρίως τις εγχώριες αγορές, αλλά και, σε σημαντικές ποσότητες, τη Σλοβακία.
Στη Μόσχα δεν θεωρούν τα παραπάνω περιστατικά ασύνδετα από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την επικείμενη σύνοδο Πούτιν-Τραμπ στη Βουδαπέστη.
Within 24 hours, two EU refineries with Russian ties experienced incidents: Hungary’s MOL Danube refinery caught fire near Százhalombatta, and Romania’s Petrotel-Lukoil in Ploiești saw an explosion during maintenance.#OSINT
— OSINT Intuit™ (@UKikaski) October 21, 2025
1/4 pic.twitter.com/GvmbEjXQ5r
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του κορυφαίου διπλωμάτη του Κρεμλίνου, Κίριλ Ντμίτριεφ:
Η Ουγγαρία δέχεται επίθεση επειδή εργάζεται σε μια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη; Πυρκαγιά ξεσπά στο διυλιστήριο του Δούναβη – το μεγαλύτερο της Ουγγαρίας που επεξεργάζεται ρωσικό πετρέλαιο. Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Hungary under attack for working on a Peace Summit? A fire erupts in the Danube Refinery—Hungary’s largest, processing Russian oil. Investigation ongoing. 🇭🇺 https://t.co/EL71qlCecg
— Kirill Dmitriev (@kadmitriev) October 21, 2025
ΑΠΕΜΠΕ-EPA-MTI photo
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Ξεκίνησαν οι αυτοψίες για την καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία «BYRON» στη Δυτική Αττική
- Hellenic Train: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα λόγω πλημμυρών
- Αλεξάνδρα Σδούκου για αγρότες: Ανοιχτές υποδομές και ρεαλιστικός διάλογος
- Μ. Χαρακόπουλος: Έκκληση στους αγρότες να μη χάνουν το δίκιο τους με ακραίες συμπεριφορές
- Κυρ. Μητσοτάκης: «Στην Ελλάδα υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης του κτιριολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ»
- Σωκράτης Φάμελλος: Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και μας αφορά όλους
- Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου – Μέχρι το απόγευμα θα συνεχιστούν τα φαινόμενα στη Θεσσαλία
- Αγρότες και κτηνοτρόφοι απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο Αντιρρίου – Ιωαννίνων
- Οι δήμοι που τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κακοκαιρίας «BYRON»
- Αποκαταστάθηκε μερικώς η σιδηροδρομική κυκλοφορία στο τμήμα Λάρισα-Παλαιοφάρσαλος









