Υπό κατάρρευση η Turk Telekom με 33.600 υπαλλήλους

Σε αδιέξοδο βρίσκονται τουρκικές εταιρείες υπό το βάρος της κατάρρευσης της λίρας. Τελευταίο κρούσμα είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κινητής τηλεφωνίας, η Turk Telekom, η οποία ουσιαστικά χρεοκόπησε αδυνατώντας να αποπληρώσει δάνειο σε δολάρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Anadolu, μια κοινοπραξία πιστωτριών τραπεζών της ΟΤAS συνέστησε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV) για την εξαγορά του 55% της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας ενέκρινε την εξαγορά και πλέον ο έλεγχος μιας εκ των πιο ιστορικών και μεγαλύτερων εταιρειών της Τουρκίας περνάει στις τράπεζες.

Αιτία χρεοκοπίας της Turk Telecom στάθηκε η αδυναμία της να αποπληρώσει δάνειο ύψους 4,7 δισ. δολαρίων που είχε συνάψει το 2013. Μετά από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων με τις πιστώτριες τράπεζες δεν κατέστη δυνατή η εύρεση κάποιας λύσης, ως εκ τούτου οι τράπεζες ζήτησαν τον έλεγχο της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία, είναι μια από τις πολλές τουρκικές εταιρείες που εισπράττουν τουρκικές λίρες και αποπληρώνουν σε ξένο συνάλλαγμα τα δάνειά τους.

Το πρόβλημα αφορούσε σε δανειακή σύμβαση, ύψους 4,75 δισ. δολαρίων, την οποία η εταιρεία καλούταν να αποπληρώσει σε δολάρια και όχι σε τουρκικές λίρες.

Με βάση, ωστόσο, τη συναλλαγματική κρίση και την πτώση της αξίας του τουρκικού νομίσματος, η εταιρεία βρέθηκε ενώπιον σοβαρών προβλημάτων ρευστότητας, τα οποία οδήγησαν σε αδυναμία αποπληρωμής.

Το τουρκικό υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε την απόκτηση του ελέγχου από τις τράπεζες των μετοχών της ΟΤAS στην Turk Telekom.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει 43,5 εκατομμύρια συνδρομητές, ενώ απασχολεί πάνω από 33.600 υπαλλήλους. Η μετοχή της εταιρείας διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ ποσοστό 5% της Turk Telekom ελέγχει το τουρκικό δημόσιο.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...