• Αρχική
  • Άρθρα
  • Yπέρ του Γκουαϊδό ο Μπολσονάρου, ωστόσο απορρίπτει πιθανή στρατιωτική επέμβαση

Yπέρ του Γκουαϊδό ο Μπολσονάρου, ωστόσο απορρίπτει πιθανή στρατιωτική επέμβαση

Τη στήριξή του στον Χουάν Γκουαϊδό και τον λαό της Βενεζουέλα εξέφρασε ο Εθνικοδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζάϊχ Μπολσονάρου.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας υπό τον Ζαΐχ Μπολσονάρου εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της στην εξελισσόμενη προσπάθεια της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας υπό τον Χουάν Γκουαϊδό με σκοπό να εκδιωχθεί από την εξουσία ο σοσιαλιστής πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο, προτρέποντας κι άλλες χώρες να κάνουν το ίδιο· πάντως, η Μπραζίλια απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική της χώρα, ή να επιτρέψει να χρησιμοποιηθεί η βραζιλιάνικη επικράτεια για να γίνει εισβολή.

Ο πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, άλλοτε λοχαγός των αλεξιπτωτιστών, υποστήριξε μέσω Twitter ότι ο λαός της Βενεζουέλας έχει «υποδουλωθεί από έναν δικτάτορα» και πρόσθεσε πως υποστηρίζει τις προσπάθειες για να αποκατασταθεί «η ελευθερία στην αδελφή μας χώρα», ώστε «να γίνει επιτέλους αληθινή δημοκρατία».

Ο σύμβουλος της βραζιλιάνικης προεδρίας για θέματα εθνικής ασφαλείας, ο στρατηγός ε.α. Αουγκούστου Χελένου Χιμπέιρου Περέιρα, ανέφερε ότι του προκάλεσε σοκ η εικόνα ενός θωρακισμένου της εθνοφρουράς που χτυπά και περνάει πάνω από διαδηλωτές.

Ωστόσο πρόσθεσε ότι η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει κι ότι η υποστήριξη που μοιάζει να εξασφάλισε ο Γκουαϊδό από μερίδα του στρατού είναι «αδύναμη». Επισήμανε πως δεν είναι διόλου βέβαιο ότι η ηγεσία του στρατού εγκαταλείπει τον πρόεδρο Μαδούρο.

Ο Γκουαϊδό κάλεσε χθες τον στρατό να τον βοηθήσει να ανατρέψει τον Μαδούρο και τους πολίτες να παραμείνουν στους δρόμους. Προέβλεψε ότι η Τρίτη θα ήταν η τελευταία ημέρα που ο πρόεδρος Μαδούρο θα έμενε στην εξουσία.

Παρ’ όλ’ αυτά, ο Μαδούρο διατηρεί τον έλεγχο και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων σκοπεύει να αλλάξει στάση.

Ο Γκουαϊδό — ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος τον Ιανουάριο — αναγνωρίζεται ως ο νόμιμος αρχηγός του κράτους από τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, των HΠΑ και δεκάδων δυτικών και λατινοαμερικάνικων κρατών.

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Βραζιλίας, ο στρατηγός ε.α. Οτάβιου Σαντάνα ντο Χέγκου Μπάχους, διαβεβαίωσε εκ νέου, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι η Μπραζίλια αποκλείει το ενδεχόμενο να επέμβει στρατιωτικά στη Βενεζουέλα και δεν σκοπεύει να επιτρέψει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα να χρησιμοποιήσει τη βραζιλιάνικη επικράτεια για να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Ο Μπάχους διάβασε μια ανακοίνωση με την οποία εκφράζεται υποστήριξη προς τον «λαό της Βενεζουέλας που αγωνίζεται για τη δημοκρατία» και καλούνται άλλες χώρες να υποστηρίξουν την προσπάθεια του Γκουαϊδό να τερματίσει «τη δικτατορία του Μαδούρο».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, ο Ερνέστου Αραούζου, χαρακτήρισε «θετική» εξέλιξη το ότι μια μερίδα του στρατού αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας θα συμμετάσχουν στη διαδικασία «μετάβασης στη δημοκρατία», κατ’ αυτόν.

(φώτο: Pexels)