Ύμνοι Ερντογάν για την νίκη επί των Βυζαντινών με αναφορές στο σήμερα

Στην επέτειο της ιστορικής, όπως τη χαρακτήρισε, νίκης στο Ματζικέρτ επί των Βυζαντινών αναφέρθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ο Ερντογάν επαίνεσε την αποφασιστικότητα του τουρκικού λαού να προστατέψει την ανεξαρτησία του.

 

Η μάχη του Ματζικέρτ στις 26 Αυγούστου 1071 τελείωσε με την νίκη των Σελτζούκων Τούρκων του Σουλτάντου Αλπ Αρσλάν επί του βυζαντινού στρατού και άνοιξε την Ανατολία στην Τουρκική κυριαρχία, όπως σημειώνει το κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας.

Σε γραπτό μήνυμά του ο Ερντογάν σημειώνει πως «αψηφώντας επιθέσεις από μέσα και από έξω ο λαός μας έχει ριζώσει σε αυτά τα χώματα για σχεδόν 1.000 χρόνια χάριν στην ψυχή του Ματζικέρτ». Ο μεγαλύτερος φύλακας της Τουρκίας είναι «η αποφασιστικότητα του λαού μας να προστατέψει την ανεξαρτησία του, την πατρίδα του και το μέλλον του» ακόμα και ενόψει οικονομικών επιθέσεων πρόσθεσε, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη νομισματική κρίση στη χώρα.

«Καθώς αντιμετωπίζουμε τις επιθέσεις εναντίον της τουρκικής οικονομίας σήμερα, η μεγαλύτερη εγγύησή μας είναι η δέσμευσή και η αποφασιστικότητα του κάθε ανθρώπου του λαού μας να προστατεύσει την ανεξαρτησία, το έθνος και το μέλλον του» είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις που εξέδωσε η προεδρία.

Πρόσθεσε επίσης ότι κανείς δεν θα εμποδίσει την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της για το 2023, το 2053 και το 2071 – δηλαδή τις επετείους των 100 ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, των 600 ετών από την άλωση της Κωνσταντινούπολης και των 1000 ετών από τη Μάχη του Μαντζικέρτ αντίστοιχα.

Η τουρκική λίρα έχει υποχωρήσει κατά 40% σε σχέση με το δολάριο από τις αρχές του έτους καθώς αφενός οι επενδυτές ανησυχούν για τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί ο Ερντογάν και αφετέρου η εντεινόμενη κρίση στις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις στο νόμισμα.

Ο Ερντογάν έχει κατ’ επανάληψη καλέσει τους Τούρκους να μετατρέψουν σε λίρες τον χρυσό και τα δολάρια που έχουν στην κατοχή τους για να στηρίξουν την οικονομία της χώρας.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...