• Αρχική
  • Άρθρα
  • Υεμένη: Οι αντιμαχόμενοι συμφώνησαν στους όρους της απομάκρυνσης των στρατευμάτων από τη Χοντάιντα (ΟΗΕ)

Υεμένη: Οι αντιμαχόμενοι συμφώνησαν στους όρους της απομάκρυνσης των στρατευμάτων από τη Χοντάιντα (ΟΗΕ)

Η κυβέρνηση της Υεμένης και οι σιίτες αντάρτες Χούθι κατέληξαν σε συμφωνία για την πρώτη φάση της αναδιάταξης των μαχητών τους,

που θα απομακρυνθούν από την πόλη Χοντάιντα (δυτικά), όπου βρίσκεται το λιμάνι με τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία στη χώρα, γνωστοποίησαν χθες Κυριακή τα Ηνωμένα Έθνη με ανακοίνωσή τους.

Οι πρώτες αποχωρήσεις μαχητών από τη Χοντάιντα υποτίθεται ότι θα άρχιζαν δύο εβδομάδες αφότου είχε τεθεί σε ισχύ, τη 18η Δεκεμβρίου, η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στη Σουηδία. Αν και αυτή η τελευταία γενικά τηρείται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, ειδικά στην αναδιάταξη των δυνάμεων και στην ανταλλαγή των αιχμαλώτων.

Στη Χοντάιντα, βρίσκεται το λιμάνι με τη μεγαλύτερη στρατηγική αξία στην Υεμένη, στην Ερυθρά Θάλασσα. Μέσω αυτού μπαίνουν στην εμπόλεμη χώρα σχεδόν όλα τα εισαγόμενα αγαθά και σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών στην πόλη, η κυβέρνηση και οι Χούθι οριστικοποίησαν μια συμφωνία για την πρώτη φάση της αναδιάταξης, ενώ κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για τη δεύτερη φάση, διευκρίνισε ο ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του.

Ρόλο συντονιστή στις συνομιλίες είχε ο δανός στρατηγός ε.α. Μίκαελ Λόλσγκαρντ, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ η οποία είναι επιφορτισμένη να επιτηρεί την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Έπειτα από μακρές αλλά εποικοδομητικές συζητήσεις (…) τα μέρη κατέληξαν σε μια συμφωνία για τη Φάση 1 της αμοιβαίας αναδιάταξης των δυνάμεων», ανέφερε ο ΟΗΕ στην ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας πάντως πως ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία γι’ αυτήν.

«Τα μέρη κατέληξαν επίσης σε επί της αρχής συμφωνία για τη Φάση 2 της αμοιβαίας αναδιάταξης, η οποία θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν», σύμφωνα με το κείμενο.

Η πρώτη φάση προβλέπει την αποχώρηση των δυνάμεων από τα λιμάνια Χοντάιντα, Σαλίφ, Ρας Ίσα και τμήματα της Χοντάιντας όπου βρίσκονται ανθρωπιστικές υποδομές.

Τα Ηνωμένα Έθνη ευελπιστούν ότι οι εξελίξεις αυτές θα επιτρέψουν να διανεμηθούν τρόφιμα και φάρμακα στην εμπόλεμη χώρα, όπου 14 εκατομμύρια πολίτες βρίσκονται στα πρόθυρα του λιμού.

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων προβλέπεται να διεξαχθεί σε μία εβδομάδα, για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της Φάσης 2 της αναδιάταξης δυνάμεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Η Φάση 2 αφορά την αναδιάταξη των στρατευμάτων της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζεται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, και των σιιτών ανταρτών Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, σε όλη την επαρχία Χοντάιντα.

Οι συνομιλίες που διεξήχθησαν το Σάββατο και την Κυριακή ήταν ο τέταρτος γύρο διαπραγματεύσεων των αντιμαχόμενων πλευρών για να εξευρεθεί συμφωνία για τους όρους της αναδιάταξης αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός.

(φώτο: Pexels)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.