• Αρχική
  • Άρθρα
  • Xρηματαγορά- Ομόλογα- Ευρώ: Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1218 δολ.

Xρηματαγορά- Ομόλογα- Ευρώ: Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου διαμορφώθηκε στα 1,1218 δολ.

Πτωτικά κινούνται σήμερα οι τιμές των ελληνικών ομολόγων ακολουθώντας την ευρωπαϊκή τάση.

Η διαφαινόμενη σημαντική επιβράδυνση της δυναμικής της οικονομίας της ευρωζώνης, όπως καταδεικνύουν σημαντικοί πρόδρομοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων αναφοράς στην ευρωζώνη και το ευρώ

Επιπροσθέτως αρνητικά επηρεάστηκαν τα ελληνικά ομόλογα από τη μη αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors.

Παρά ταύτα ο Απρίλιος κλείνει με μία αισθητά βελτιωμένη εικόνα για την εγχώρια αγορά αν ληφθεί υπόψη ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 3,36% από 3,73% που ήταν στο τέλος Μαρτίου, ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει μειωθεί στο 2,29% από 2,58% αντιστοίχως.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) πραγματοποιήθηκαν σήμερα συναλλαγές 79 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 37 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα παρατηρήθηκε στο 10ετές ομόλογο με 23 εκατ. ευρώ, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 3,36% από 3,29% με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση -0,027% να διαμορφωθεί στο 3,34% από 3,29% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στα 1,1219 δολ. από το επίπεδο των 1,1185 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Το δολάριο δεν κατόρθωσε να διατηρήσει τα κέρδη του παρά τα ευνοϊκά στοιχεία για το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή στις ΗΠΑ. Το ενδιαφέρον την τρέχουσα εβδομάδα εστιάζεται στις συσκέψεις της Fed (30/4 – 1/5) και της Τραπέζης της Αγγλίας (2/5), καθώς και στα στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ (3/5).

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,118%. Στη διάρκεια των 9 μηνών διαμορφώθηκε στο -0,198%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,228%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,311% και, τέλος, στον μήνα το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,369%.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1218 δολ.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •