Ξημερώματα στα…κλεφτά υπέγραψε ο Μακρόν τον νόμο με αφορμή τον οποίο καίγεται η Γαλλία

Ο Εμανουέλ Μακρόν υπέγραψε σήμερα ξημερώματα τον αμφιλεγόμενο νόμο για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, την ώρα που τα συνδικάτα εργαζομένων στη Γαλλία σχεδιάζουν ήδη την επόμενη φάση των κινητοποιήσεών τους και «δίνουν ραντεβού» για την Πρωτομαγιά.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες ώρες αφότου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας επικύρωσε τα σχέδια της κυβέρνησης Μακρόν. Ειδικότερα, τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

Προτού ανακοινωθεί η επικύρωση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, Ο Γάλλος πρόεδρος είχε καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη. «Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό», ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Τα γαλλικά συνδικάτα, από τη μεριά τους, ζήτησαν εχθές από τον Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε «μεγάλη κινητοποίηση».

Αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γαλλία είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα τους κατά του σχεδίου μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που μόλις επικυρώθηκε από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

«Ο αγώνας συνεχίζεται, αντέδρασε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε», μετά την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου που λήφθηκε έπειτα από μήνες διαδηλώσεων και πολιτικής διαμάχης εναντίον αυτού του εμβληματικού νομοσχεδίου της δεύτερης πενταετούς θητείας του Εμανουέλ Μακρόν.

(protothema – φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί