για το οποίο η αστυνομία αναμένει περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες και τουλάχιστον 5.000 αγροτικά οχήματα. Οι αρχές προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εκτεταμένων προβλημάτων στην κυκλοφορία.
Η Ένωση Αγροτών Γερμανίας βρίσκεται σε «εβδομάδα δράσης» από την προηγούμενη Δευτέρα, με συγκεντρώσεις και μπλόκα σε όλη τη χώρα, ενώ περίπου 700 τρακτέρ και αγροτικά φορτηγά είναι εδώ και μία εβδομάδα σταθμευμένα μπροστά στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Τα τρακτέρ από χθες βράδυ καταφθάνουν στην πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβουν μέρος στο σημερινό συλλαλητήριο, με βασικό αίτημα την ακύρωση της απόφασης της κυβέρνησης για κατάργηση του επιδοτούμενου αγροτικού πετρελαίου.
Για σήμερα επίσης οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) έχουν καλέσει σε συνομιλίες την ηγεσία του αγροτικού κινήματος.
«Θα αποδεχθούμε την πρόσκληση του κυβερνητικού συνασπισμού – έστω και αν έρχεται πολύ αργά. Ο συμβιβασμός όμως που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι συνεπάγεται τον αργό θάνατο του κλάδου», δήλωσε ο Μάρκους Ντέξλερ, εκπρόσωπος της Βαυαρικής Αγροτικής Ένωσης, αναφερόμενος στην πρόταση της κυβέρνησης για σταδιακή και όχι διά μιας κατάργηση της επιδότησης.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος δέχεται δριμεία κριτική επειδή δεν έχει έως τώρα συναντηθεί με τους αγρότες, άφησε ελάχιστες ελπίδες για περαιτέρω παραχωρήσεις, καθώς στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του δήλωσε ότι η πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί «καλό συμβιβασμό», τονίζοντας ότι «οι επιδοτήσεις δεν μπορούν να μένουν σε ισχύ επ’ αόριστον».
Κριτική για τη στάση της κυβέρνησης άσκησε όμως και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, δηλώνοντας στην Sueddeutsche Zeitung ότι «η έλλειψη διαλόγου μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των αγροτών βλάπτει όλους τους εμπλεκόμενους».
Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις, ο πρόεδρος της Γερμανικής Ένωσης Αγροτών Γιοάχιμ Ρούκβιντ εξέφρασε χθες το βράδυ στο ARD την πεποίθηση ότι «το 70% των Γερμανών μας στηρίζει» και εξέφρασε την ελπίδα «να επιστρέψει επιτέλους η κοινή λογική». Μόνο εφόσον υποχωρήσουν οι πολιτικοί μπορεί να αποτραπούν νέες διαδηλώσεις, προειδοποίησε ο κ. Ρούκβιντ.
(απεμπε-απεμπε-EPA photo)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- «Marty Supreme»: Ιστορικό ρεκόρ για τον Τίμοθι Σαλαμέ και την A24 στο χριστουγεννιάτικο box office
- Εικόνες παρακμής στην «πρωτεύουσα» της Ε.Ε., Vid
- Νέο μακελειό στον Ισημερινό: Έξι νεκροί και τρεις τραυματίες σε έφοδο ενόπλων σε πλαζ
- Λαμίν Γιαμάλ: “Το αφεντικό στο σπίτι είναι η μάνα μου” – Τα γέλια του Ρονάλντο, vid
- Ξεκίνησε τα «μεγάλα» στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν η Κίνα
- Κλιμακώνουν οι αγρότες στο μπλόκο του Μπράλου – Δίωρος αποκλεισμός παραδρόμων και επαρχιακού δικτύου
- «Ξερόκρυο» στη Μακεδονία: Πού έδωσε -9 το θερμόμετρο – Πάνω από 140 κλήσεις για πτώσεις δέντρων
- Η φράση του Τραμπ με την οποία ο Ζελένσκι γέλασε ειρωνικά, vid
- Σφοδρές πλημμύρες σαρώνουν τη νότια Ισπανία και “ξυπνούν” μνήμες του 2024 – Τουλάχιστον ένας νεκρός, vid
- Θεσσαλονίκη: Απεγκλωβίστηκε το ζευγάρι των ηλικιωμένων μετά την πυρκαγιά στο διαμέρισμα τους στην Τούμπα









