• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΚΟΣΜΟΣ
  • Ξεκινάει ο εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα απαντάει με 25% δασμούς σε Αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δις!

Ξεκινάει ο εμπορικός πόλεμος: Η Κίνα απαντάει με 25% δασμούς σε Αμερικανικά προϊόντα αξίας 34 δις!

Μόλις λίγες ώρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν 25 τοις εκατό εμπορικά τιμολόγια σε κινεζικά εμπορεύματα αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων,το Πεκίνο απάντησε με αντίμετρα

 

“Αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν τα νέα τιμολόγια, τα αμοιβαία μέτρα της Κίνας άρχισαν να ισχύουν αμέσως», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών Lu Kang. Δεν διευκρίνισε το ποσό ή τους τύπους των αμερικανικών προϊόντων που θα φορολογούνται από την Κίνα.

Το υπουργείο εμπορίου της Κίνας δήλωσε νωρίτερα ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να αντισταθεί, αφού οι ΗΠΑ “ξεκίνησαν τον μεγαλύτερο εμπορικό πόλεμο στην οικονομική ιστορία”. Το Πεκίνο επίσης κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι παραβιάζει τους κανόνες εμπορίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

“Αυτά τα τιμολόγια παραβιάζουν τους κανόνες του ΠΟΕ και αντιπροσωπεύουν ένα τυπικό” χτύπημα του εμπορίου “, που αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της παγκόσμιας βιομηχανίας και των αλυσίδων αξίας. Επιπλέον, θα παρεμποδίσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα προκαλέσει αναταραχή στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα θα προκαλέσει πλήγμα σε πολλές πολυεθνικές, επιχειρήσεις και απλούς καταναλωτές “, δήλωσε το υπουργείο την Παρασκευή.

Πρόσθεσε ότι αντί να “εξυπηρετούν τα συμφέροντα των αμερικανικών εταιρειών και των ανθρώπων, η κίνηση θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική και καταστροφική”.

Τα αμερικανικά τιμολόγια του 25% ισχύουν για 818 κινεζικές εισαγωγές αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο των εισφορών που απειλούνται από τη διοίκηση Trump με συνολικό ποσό κινεζικών αγαθών ύψους 450 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι πρόσθετοι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αξίας 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέσα σε δύο εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στοχεύσουν άλλα 200 δισεκατομμύρια δολάρια, και στη συνέχεια άλλα 300 δισεκατομμύρια δολάρια θα πρέπει να αντιδράσουν στο Πεκίνο.

Αυτό θα έφερνε το σύνολο των στοχευόμενων κινεζικών αγαθών σε δυνητικά 550 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που υπερβαίνει τα 506 δισεκατομμύρια δολάρια σε αγαθά που η Κίνα έστειλε στις ΗΠΑ πέρυσι.

Το Πεκίνο δημοσίευσε νωρίτερα έναν κατάλογο στόχων αξίας 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που εισήγαγε τα αμερικανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των γεωργικών προϊόντων που επίσης αντιμετώπισαν 25 τοις εκατό τιμολόγια

“Η Κίνα υποσχέθηκε να μην πυροβολήσει τον πρώτο πυροβολισμό, αλλά να υπερασπιστεί τα εθνικά βασικά συμφέροντα και τα συμφέροντα των ανθρώπων που δεν έχει άλλη επιλογή παρά να χτυπήσει πίσω όπως είναι απαραίτητο”, δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu