When money talks! Ποιος στηρίζει την οικονομία της Τουρκίας;

Οι Ευρωπαίοι επενδύουν στην Άγκυρα!

Renault, Fiat, Mercedes Benz είναι μόνο λίγες από τις Ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες που έχουν χτίσει εργοστάσια παραγωγής στην Τουρκία. Οι Τούρκοι με αυτό τον τρόπο έχουν θέσεις εργασίας και φυσικά η μεταποιητική οικονομία της χώρας στηρίζεται.

Παρά τα όσα ακούμε για τις κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξαιτίας της εισβολής στην Συρία, η αλήθεια είναι άλλη. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν φεύγουν από την Τουρκία. Μάλιστα η Volkswagen είναι έτοιμη να επενδύσει. Πλέον όμως υπό αμφισβήτηση τίθεται η σχεδιαζόμενη επένδυση της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας , λόγω της τουρκικής εισβολής στη Συρία.

«Παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά και με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις», δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού κολοσσού στο περιοδικό Der Spiegel και στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, επισημαίνοντας ότι η δημιουργία εργοστασίου κοντά στην Σμύρνη βρίσκεται το τρέχον διάστημα στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, έπειτα από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.

Σε αυτό σχεδιάζεται να κατασκευάζονται τα μοντέλα VW Passat και Skoda Superb, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες κυρίως της ανατολικής Ευρώπης. Το ύψος της επένδυσης υπερβαίνει το 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας. Η έναρξη της ανέγερσης των εγκαταστάσεων έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2020, με την παραγωγή να ξεκινά το 2022.

Ωστόσο η απόφαση για την επένδυση στην Τουρκία ήταν ήδη πολιτικά αμφιλεγόμενη στην Γερμανία, όπου ασκείται έντονη κριτική για την συνεχιζόμενη πολιτική περιστολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών από την τουρκική κυβέρνηση. Η VW αντιτείνει το επιχείρημα ότι η Τουρκία είναι εδώ και χρόνια χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, η επίσημη υπογραφή των συμβολαίων για την κατασκευή του εργοστασίου θα καθυστερήσει, εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η γερμανική οικονομική εφημερίδα τονίζει όμως ότι το εγχείρημα στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει προς το παρόν. Την αντίθετη εκτίμηση κάνει η FAZ.

«Αν η εταιρία του δείκτη DAX κάνει τώρα το επίσημο βήμα, θα μπορούσε να υποστεί σοβαρό πλήγμα η εικόνα της», αναφέρει η Handelsblatt που επισημαίνει ακόμη ότι η κυβέρνηση της Κάτω Σαξονίας, η οποία κατέχει το 12,7% των μετοχών του ομίλου VW και το 20% των ψήφων σε αυτό, αν η ένταση κλιμακωθεί και χτυπηθούν άμαχοι, δεν θα ψηφίσει υπέρ της κατασκευής του εργοστασίου στην Τουρκία.

Το μεγάλο ερώτημα

Η Τουρκία έχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις . Η Ελλάδα δεν είχε μέχρι που ανέλαβε μια κυβέρνηση που έχει «φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό». Η Ευρώπη θα φέρει εργοστάσια παραγωγής στην Ελλάδα ή θα συνεχίσει να βοηθάει τον νούμερο ένα εχθρό της; Δεν είναι περίεργο που οι αυτοκινητοβιομηχανίες επενδύουν στην Τουρκία του φασίστα όπως τον αποκαλούν Ερντογάν ή οποία Τουρκία να σημειωθεί ότι γεμίσει με μετανάστες την Ελλάδα αλλά και την Κεντρική Ευρώπη; Κάτι συμβαίνει εδώ! Η Ευρώπη είναι σαν να “φωνάζει”:

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ

Τα πάντα για το χρήμα. Την τουρκική οικονομία την στηρίζει εξ’ολοκλήρου η ΕΕ με την αμέριστη βοήθεια του ασιατικού γίγαντα (Κίνα), για να μην αναφέρουμε και το εξοργιστικό γεγονός της απάθειας του ΝΑΤΟ, το οποίο χρησιμοποιεί την γεωγραφική υπεροχή της Ελλάδας, αλλά όταν οι Τούρκοι κάνουν παραβιάσεις και παράνομες γεωτρήσεις επικρατεί «η σιωπή των αμνών».

Για αυτό συνηθίζουμε να λέμε ότι η Ελλάδα είναι μόνη της. Αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο και αναρωτιέται κανείς:

Αφού οι σύμμαχοι είναι σύμμαχοι μόνο στα χαρτιά γιατί συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε; Επειδή αν δεν το κάνουμε θα ζήσουμε ημέρες του 2008 ξανά και η Αθήνα θα καεί.

photo:pexels

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...