Βρυξέλλες και Fake news

To ζήτημα της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων, ενόψει των επερχόμενων Ευρωεκλογών, τέθηκε επί τάπητος σε εκδήλωση της ρουμανικής προεδρίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.


Συμμετέχοντας σε σχετικό πάνελ, η γενική γραμματέας Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πία Αρενκίντλε Χάνσεν, αναφέρθηκε στις δράσεις της Επιτροπής έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενες πλευρές να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα των θεσμών απέναντι στην παραπληροφόρηση.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε τη σημασία της «θετικής αφήγησης», λέγοντας πως τα θετικά και αληθινά γεγονότα είναι ένας από τους τρόπους προκειμένου να ενισχυθεί η δυνατότητα αντίστασης στις ψευδείς ειδήσεις.

Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής προκειμένου να διασφαλιστεί η ελεύθερη επιλογή κατά τη διάρκεια των εκλογών, χωρίς χειρισμούς και παρεμβάσεις εντός η εκτός ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών, της Επιτροπής αλλά και του ιδιωτικού τομέα.

Ως παράδειγμα, η γγ Επικοινωνίας, ανέφερε τη δράση της Επιτροπής για να αντιμετωπίσει τις ψευδείς ειδήσεις για το μεταναστευτικό αλλά και την ουγγρική αντιευρωπαϊκή καμπάνια.

Από την πλευρά του Ευρωκοινωβουλίου, ο Ετιέν Μπασό, της γενικής γραμματείας για την Κοινοβουλευτική Έρευνητική Υπηρεσία, σημείωσε πως αυτές οι εκλογές είναι «πολύ σημαντικές», καθώς τίθενται ζητήματα «καθαρά ευρωπαϊκά», όπως η κλιματική αλλαγή και τα σύνορα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΕΕ πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών και ως εκ τούτου αυτό που προσπαθεί το Ευρωκοινοβούλιο είναι να φτάνουν στους πολίτες οι πραγματικές δράσεις που αναλαμβάνει η ΕΕ προκειμένου να λύσεις συγκεκριμένα προβλήματα. Αυτό, εξήγησε, είναι κλειδί προκειμένου να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση που αφορά τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

Τέλος, εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων, ο Αλεξάντρου Γκιμπόι υπογράμμισε πως τα πρακτορεία ειδήσεων πρωτοστατούν στην καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων γιατί παρουσιάζουν «γεγονότα». Όπως εξήγησε, ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων στα πρακτορεία σε σχέση με άλλους οργανισμούς ενημέρωσης είναι βασικό στοιχείο προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και επομένως αποτελεί ένα πλεονέκτημα στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...